Hjärtstartare – räddningen vid plötsligt hjärtstopp

0

I kombination med hjärt-lungräddning (HLR) är tillgång till en hjärtstartare livsavgörande för den som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Allt fler offentliga platser har idag en hjärtstartare tillgänglig och det finns ett stort antal modeller på marknaden, anpassade för olika miljöer och behov.

Det som händer vid plötsligt hjärtstopp är att hjärtat plötsligt slutar att pumpa blod. I en sådan situation är det oerhört viktigt att hjärtat snabbt startas om och återgår till normal rytm. Det är här som en hjärtstartare, eller defibrillator, kan göra den stora skillnaden.

– Ja, när ett hjärta stannar behöver det få en elektrisk stöt för att komma igång med hjärtslagen. Med en hjärtstartare ökar man därför drastiskt sannolikheten för överlevnad, berättar Christian Klinga på företaget Hjärtstartarspecialisten, som erbjuder både företag och privatpersoner ett brett sortiment av hjärtstartare, samt även tillbehör och HLR-utbildning.

Många överlever om hjärtstartare används snabbt

Hjärtstartaren skickar alltså in en elektrisk stöt i den drabbades hjärta, vilket ökar sannolikheten att hjärtat återgår till normal rytm drastiskt. Men för att den drabbades liv ska kunna räddas krävs också att hjärtstartaren finns tillgänglig omedelbart. Vid plötsligt hjärtstopp är därför de första minuterna direkt avgörande. Hela 75 procent klarar livet om hjärtstartare används inom 180 sekunder, och används i kombination med hjärt-lungräddning.

Eftersom hjärtstartare används vid akuta och livshotande situationer är det självklart också viktigt att de är lätta att använda. De produkter som finns på marknaden är därför utvecklade och anpassade efter detta.

Läser av hjärtverksamheten

Hjärtstartaren ger tydliga instruktioner och läser automatiskt av hjärtverksamheten hos personen som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Användaren får sedan snabbt en rekommendation om huruvida en elektrisk stöt ska ges eller inte. Om hjärtstartaren inte bedömer att elektrisk stöt ska ges kan användaren inte heller ge någon till den drabbade.

Läs tidigare artikel om detta ämne i Dagens Medicin

Denna artikel är ett sponsrat inlägg från Hjärtstartarspecialisten

Hjärtstartarspecialisten erbjuder ett brett sortiment av hjärtstartare, anpassat efter olika behov och miljöer. Man kan både som företag och privatperson hyra och köpa hjärtstartare, samt även få råd och tydliga jämförelser mellan olika modeller för att hitta den som passar bäst för respektive behov. Företaget erbjuder också rikstäckande HLR-kurser där man får lära dig hur hjärtstartare fungerar.

Läs mer om Hjärtstartarspecialisten här

 

Om författaren

mm

Under kategorin "Sponsrade artiklar" är avsändarna vårdenheter, vårdföretag, organisationer, myndigheter eller lärosäten som sponsrar utgivningen av Hälsorapporten i utbyte mot utrymme för sina nyheter. Samtliga texter går igenom vår redaktionella kvalitetskontroll men är att betrakta som annonser.