Experterna

Hälsorapporten samarbetar med experter inom olika områden. Det som förenar dessa personer är att de är mycket professionella inom sitt specifika område, att de kan bidra med nya uppslag och rön inom detta, samt att de är starka personligheter och har gjort något specifikt för att utveckla sitt område. Flera av dem har också utkommit med böcker och kan bokas som föreläsare. Experterna kommer i artiklar att uttala sig i frågor som berör deras expertisområde, profileras och intervjuas i separata artiklar samt ibland även själva bidra med egna texter och krönikor.

Om du har egna frågor till någon av experterna, maila [email protected] med expertens namn i ämnesraden så ser vi till att du får svar på din fråga.

NUTRITION: Natalie Rovaniemi

Natalie Rovaniemi är nutritionist och grundare av Celloptimum AB, vars idé är att erbjuda råd och utbildande texter som nutritionist, samt även nyheter, fakta och tips inom hälsa, kost och skönhet. Bland annat genom löpande artiklar i ämnet på Celloptimum.se och här hos oss på Hälsorapporten. Parallellt med detta utvecklar Natalie egna kosttillskott utan onödiga tillsatser. Som nutritionist är hennes grundtänk att hjälpa till med att förebygga att en sjukdom uppstår, snarare än att behandla en befintlig.

TRÄNING OCH FYSIOLOGI: Håkan Rundqvist

Håkan Rundqvist är doktor i fysiologi och har stor nyfikenhet på idrottsfysiologiska frågeställningar vilket kommer från ett stort idrottsintresse. Han forskar, undervisar och föreläser på flera olika program på Karolinska Institutet, bland annat för näringsfysiologer, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor men framförallt på mer avancerade träningskurser inom sjukgymnastprogrammet. Han föreläser även på PT-utbildningar inom Stockholmsområdet. Forskar på hur effekten av högintensivt fysisk träning påverkas av tex nutrition, genetik, kön, typ av fysisk aktivitet och sjukdom.

FYSIOTERAPI: Cecilia Lind
CeciliaLindprofil
Cecilia Lind
är legitimerad sjukgymnast, laserterapeut och även föreläsare, utbildare och inspiratör. Hon brinner för att öka människors livskvalitet, livsfunktion och hälsa genom ökad medvetenhet, smärtlindring och rörelse/träning. Inte minst med hjälp av laserterapi som hon upptäckte av en tillfällighet under sin väg tillbaka efter en svår ryggskada som satte stopp för en karriär som dansare och artist. Cecilia bokdebuterade hösten 2014 med boken “Laserterapi – en praktisk guide” som framförallt riktar sig till manuella terapeuter men som med fördel kan läsas och förstås av andra vårdgivare och/eller intresserade.  

MAGHÄLSA och IBS: Sofia Antonsson

SofiaExpSMALL

Minst 1,5 miljoner av oss svenskar drabbas av tarmsjukdomen IBS någon gång under livet. Att lindra symptomen genom medicinering eller kostbehandling har tidigare varit svårt men sedan dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson tog behandlingsformen FODMAP till Sverige får allt fler hjälp. Sofia har kommit ut med flera receptböcker med information om IBS och FODMAP, behandlingsformen som hon för ett antal år sedan hittade av en slump och som lanserades av australiensiska forskare i början av 2000-talet.

BLODANALYSER: Lovisa Ryding
Lovisa_profil_farg_Experterna
Lovisa Ryding,
biomedicinsk analytiker och grundare av Blodkollen.se, botade sin egen depression genom att sluta med sin medicinering och istället ta ett antal blodprover, som visade att problemen var hormonella. Idag driver hon Blodkollen, en tjänst där man själv kan beställa behovsanpassade blodanalyser i form av olika analyspaket, snabbt få detaljerade svar och råd från läkare och experter, och därmed ta makten över sin egen hälsa.

PSYKOLOGI: Angela Ahola
Angela222AB

Angela Ahola är doktor i psykologi och specialiserad på socialpsykologi. Hon föreläser bland annat om vad som ligger bakom det första intrycket, varför vi gillar och litar på vissa personer, vad som får oss att känna oss trygga med en organisation och varför vi väljer just den ena och inte den andra produkten. I sina föreläsningar visar hon hur människan fungerar och reagerar på intryck. Angela har också släppt boken”Konsten att göra intryck”.