Sköldkörtelsjuk och frisk – hur gör man?

0

Efter tre framgångsrika år som ordförande i Sköldkörtelföreningen går Nadja Öström nu vidare i sin kamp. Genom ökat fokus på arbetet som rådgivare kring sköldkörtelhälsa och kost & näring samt genom föreläsningar om livet som sköldkörtelsjuk hoppas hon i förlängningen kunna hjälpa ännu fler som lider i det tysta.

För Nadja själv tog det 10 år att få diagnoserna Hashimoto och Hypotyreos och efter ytterligare flera år fick hon till slut rätt medicinering. Det är för att kunna hjälpa andra drabbade att undvika en lika lång resa som hon nu tar ytterligare steg i att sprida sina kunskaper och erfarenheter.

Under hela min resa som sköldkörtelsjuk har jag varit min egen ”försökskanin”. Detta för att jag ville förstå min sjukdom och varför den uppstått. Som så många andra upplevde jag att jag inte fick hjälp hos vården och samtidigt har jag alltid varit intresserad av hälsofrågor. Jag utbildade mig för några år sedan till kost- och näringsrådgivare och har efter det fördjupat mina kunskaper inom bl.a. basmedicin och gluten.

Berättar om sitt liv som sköldkörtelsjuk

– Genom att lära mig om mig själv, hur min kropp fungerar och hur den svarar på bland annat olika typer av kost ökar jag möjligheten att kunna hjälpa andra. Inte minst genom att berätta om det under mina föreläsningar och som kostrådgivare, berättar Nadja.

Det jag vill förmedla är att allt hänger ihop och att alla kan öka sitt mående till det bättre. För vissa kan en optimerad medicinering vara absolut det bästa medan någon kan uppleva stor förbättring med en kostomläggning. De små pusselbitarna kan göra stor skillnad.

Nadja kommer dock fortsätta vara engagerad i Sköldkörtelföreningen där hon nu tituleras “hedersordförande och ambassadör”. Föreningen har växt rejält i antal medlemmar under de senaste åren och har mycket på gång inför framtiden. Det handlar om projekt som nått politisk nivå och som kommer att underlätta för personer som drabbats av Hypotyreos och/eller Hashimotos sjukdom.

Förekommer flitigt i debatten

Jag fortsätter givetvis engagera mig i föreningens arbete. Bland annat har jag kvar ansvaret för sköldkörteldagen som arrangeras i maj varje år. Jag har ju också förekommit en hel del i media och skrivit egna debattinlägg vilket jag kommer att fortsätta med. Skillnaden är att jag inte kommer att jobba aktivt med det administrativa längre utan mer fungera som en ambassadör för föreningen och den som är sköldkörtelsjuk.

Att Nadja förekommit flitigt i debatten kring sköldkörtelsjukdom och samtidigt lärt sig mycket om kost, näring och sköldkörtelhälsa har gjort att förfrågningarna om rådgivning och föreläsningar ökat under de senaste åren.

– Ja, jag har märkt att jag får fler och fler förfrågningar om rådgivning kring sköldkörteln och då kommer man också alltid in på kosten. När jag utbildade mig till kostrådgivare fick vi också tipset att hitta ett område att bli specialiserade på. Så det föll sig naturligt att sköldkörteln blev mitt område.

Kosten är ett första steg att testa sig fram med

Samtidigt handlar det om mer än bara kosten. Det handlar om stressnivå, mental hälsa och inte minst andra belastningar i systemet, exempelvis tungmetaller. Men kosten är ett billigare och enklare sätt att själv testa sig fram med och se hur den gör skillnad för hälsan. Ett första steg om man känner att man inte får gehör hos vården. Det är väldigt individuellt men viss kost påverkar sköldkörteln negativt oavsett grundförutsättningar.

Går man på en föreläsning med Nadja får man hela hennes historia blandat med ren fakta om vad som påverkar det allmänna välmåendet och inte minst sköldkörtelhälsan. Informationen är inte bara intressant för den som är sköldkörtelsjuk utan egentligen för alla som är intresserade av hälsa och vill lära sig om autoimmuna sjukdomar.

Råd om vad man kan göra själv

– Det stämmer. Är man inte sköldkörtelsjuk kommer man genom föreläsningen att förstå vad man ska göra för att undvika problem med sköldkörteln. Tror man däremot att man redan har problem så kan man lära sig förstå hur kroppen fungerar och reagerar och därmed själv kunna påverka genom att lära sig äta rätt och anpassa andra viktiga delar i livet.

Ett annat exempel är om man upplever många symptom som tyder på sköldkörtelproblem men där läkaren inte hittar något fel. Då får man i föreläsningen tips om vad man kan göra själv och få svar på frågor om vad som kan vara grundorsaken till sjukdomen.

Många orkar inte ifrågasätta sin behandling

Framförallt vill Nadja nå och hjälpa de personer som ännu inte orkat ta tag i sin sjukdom eller ifrågasätta sin behandling som hon själv har gjort. Det finns exempelvis många sköldkörtelsjuka som inte blivit hjälpta av standardläkemedlet Levaxin och som skulle kunna leva ett mycket bättre liv om de fick alternativa läkemedel utskrivna i kombination med kostråd och stöd.

– Ja, det är ju specialisterna som ska hjälpa oss men där är vi inte ännu. När jag blev sjuk och kände att jag inte fick hjälp förstod jag att jag var långt ifrån ensam. Jag var själv så ”envis” att jag lyckades bli friskare till slut men det finns många människor som inte orkar ifrågasätta sin behandling och därför fortsätter lida. Dessa personer brinner jag extra för att kunna hjälpa och inspirera och det hoppas jag kunna göra ännu mer från och med nu, säger Nadja Öström.

Intresserad av att boka en föreläsning med Nadja? Klicka här och läs mer! 

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.