Magvänligt och vegetariskt i Sofias femte bok

0

Efter två kokböcker, en brödbok och en faktabok om maghälsa släpper IBS-experten och Belly Balance-grundaren Sofia Antonsson nu en vegetarisk kokbok för alla med IBS och orolig mage: Lugn mage med grön mat (Bonnier Fakta). ”Boken fungerar som en hjälpande hand, bland annat för den som följer FODMAP och samtidigt vill äta mer vegetariskt och mindre kött”, berättar hon.

Att dra ner på köttet genom att välja vegetariskt har blivit allt vanligare. Trots att grönsaker innehåller mycket näring och är hälsosamma kan det dock bli knepigt om man har IBS eller av andra anledningar drabbas av uppblåst och orolig mage. Inte minst då vissa grönsaker innehåller fermenterbara kolhydrater, dvs. kolhydrater som kan jäsa i tarmen.

Hur man kombinerar FODMAP med vegetariskt

Sofia Antonssons femte bok “Lugn mage med grön mat” är utgiven på Bonnier Fakta

– Ja, och recepten i den här boken är anpassade efter kostbehandlingen FODMAP, som är den mest effektiva metoden vi har för att minska symtomen från magen. Du som är insatt i FODMAP kanske tänker: “Men hur ska det gå att kombinera med vegetarisk kost? Det är ju så mycket som inte är tillåtet, blir det något kvar att äta?” Det är här den här boken kommer in i bilden.

– Den fungerar som en hjälpande hand för dig som följer FODMAP och samtidigt vill äta mindre kött och mer grönt. Jag håller dig i handen och ser till att du inte krånglar till det i onödan”, berättar Sofia.

”Stress är som alla vet inte bra för magen”

Enligt Sofia skapas också onödig stress om man upplever matlagningen krångligare när man vill öka andelen vegetariskt och äta mindre kött.

– Ja, och stress är ju som vi alla vet inte bra för magen. Jag vill förenkla det hela och göra det lättare för dig med orolig mage att välja bort kött, säger Sofia.

Men att underlätta för personer med krånglande mage att kunna välja vegetariska alternativ är inte den enda anledningen till att ”Lugn mage med grön mat” nu sett dagens ljus.

Boken är ett personligt statement

– Nej, den här boken är också lite av ett personligt statement. Vi måste på riktigt göra något för att rädda vår planet och att minska köttkonsumtionen är en viktig och relativt enkel åtgärd. Det handlar om din kropp i allmänhet, tarmen i synnerhet men också om miljön, djuren och plånboken.

Sofia, kan du berätta lite om bokens upplägg? Förutom FODMAP-vänliga vegetariska recept, vad får man som läsare lära sig?

Här finns allt ifrån frukostar till efterrätter, allt med fokus på vegetariskt och grönt. Jag tipsar om proteinrika alternativ som också passar magen och vilka näringsämnen som är viktiga att hålla reda på. Dessutom blir det klimatfakta och så klart lite fakta om hur vi håller våra tarmbakterier glada och nöjda. De allra flesta rätter passar också bra att lägga i lunchlådan, något som vi vet är efterfrågat.

Fakta: ”Lugn mage med grön mat” är Sofia Antonssons femte bok och är utgiven av Bonnier Fakta i mars 2018. Sofia Antonsson är IBS-expert och tv-personlighet, grundare av e-hälsotjänsten Belly Balance, samt flitigt anlitad föreläsare inom mag- och tarmhälsa.

Beställ boken på Adlibris här

Vill ditt företag eller organisation boka Sofia som föreläsare via Hälsorapporten? Klicka här för mer info

Läs tidigare intervju med Sofia och Blodkollens grundare Lovisa Ryding, om kvinnliga entreprenörer inom e-hälsa

Nyfiken på Sofias och dietistkollegan Jeanette Steijers e-tjänst Belly Balance? Mer info här

Text: Mats Holmström
Foto: Ulrika Pousette

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.