Från soffpotatis till Ironman – men hälsa kräver mer än träning

0

Hon var en soffpotatis och träning fanns knappt på världskartan. Men i 50-årspresent gav Desirée Blomberg sig själv utmaningen att gå från viktminskning till att genomföra en Ironman. På vägen upptäckte hon att det krävs mycket mer än träning för att må bra på riktigt. Nu hjälper hon företag och privatpersoner att hitta helheten genom sitt livsprojekt Queen Blomberg –The Company.

Desirée utstrålar styrka och inspiration genom sin blotta närvaro. Vid ett möte känns det därför inte förvånande att hon gjort mycket som för många verkar omöjligt. Hon har alltid genomfört det hon förutsatt sig att göra och tror själv att hennes starka driv har sitt ursprung i att hon tidigt i livet ställdes inför tuffa utmaningar. Inte minst när hon flyttade med sin svenska mamma från USA till Sverige.

– Jag var 13 när vi kom till Östersund. På den tiden fanns där inte så många ”bruna barn” och jag kände mig utanför. Folk var nog mest nyfikna men det blev värre när vi ett år senare flyttade till en förort till Stockholm. Inte nog med att jag var brun och lite knubbig, jag hade också glugg mellan tänderna och pratade norrländska. Nu blev folk riktigt elaka och jag ett klassiskt mobbingoffer. Första tiden i Sverige blev något av en chock, berättar Desirée.

”Jag skulle bli en lång och blond flygvärdinna”

Sverige och världen såg annorlunda ut på 70-talet. Det fanns till exempel inga digitala möjligheter för Desirée att hålla kontakten med sin amerikanska släkt och sina vänner.

Jag minns att det var väldigt ensamt. Men när jag senare gick i gymnasiet på Kungsholmen vände det. Nu var jag plötsligt en i mängden och därmed accepterad för den jag var. Hade jag bott centralt i Stockholm från början kanske jag inte behövt uppleva allt jobbigt. Men det har gjort mig starkare vilket jag har nytta av idag.

Förutom de tidiga motgångarna har den amerikanska ”you can do anything you want-mentaliteten” varit till hjälp genom livet. Det visade sig inte minst när Desirée redan som liten bestämde sig för att bli flygvärdinna.

Med rätt inställning har åldern ingen betydelse

Ironman

Desirée Blomberg har genom hela livet genomfört det hon förutsatt sig att göra.

När Desirée fyllt 40 fick det dock räcka. Hon tog avgångsvederlag och hade ingen aning vad hon skulle göra. Tillbaka på ruta ett sökte hon massor av jobb men fick inte komma på en enda intervju. Men genom en bekant som sökte hjälp på ett café vände det och via samma person som också drev en juristbyrå var hon plötsligt en framgångsrik säljare av juridisk rådgivning. Efter det har det rullat på och de senaste åren har Desirée varit framgångsrik bland annat som ungdomsvägledare, projektledare och hälsoinspiratör.

Man måste vara öppen och våga lite. Du kanske får gå ner i lön och börja från scratch men har du rätt inställning så har ålder och andra förutsättningar ingen betydelse.

Stenhård träning ledde till Ironman

Under den här perioden började tanken att arbeta med hälsa gro hos Desirée. Samtidigt hade hon själv blivit något av en soffpotatis och efter sin sista graviditet även en ”sovpotatis” som hon själv kallar det. Det var svårt att komma igång med träning men hennes resa från soffpotatis till Ironman startade med att VD:n på en av arbetsplatserna påstod att hon inte skulle klara av att springa tjejmilen.

– Jag fungerar så att om någon påstår att jag inte klarar av något så måste jag bara göra det! Jag ”tvingade” min man att springa med mig och fixade både en viktminskning och tjejmilen. Väl igång var jag givetvis tvungen att fortsätta mot Vätternrundan. Jag skaffade sedan en coach och började som 50-årspresent till mig själv att satsa mot Ironman som jag genomförde för första gången 2014. Ironman är en tuff utmaning som innebär att klara 3800 m simning, 18 mil cykel och en avslutande maraton.

Träning hade blivit en stress

Nu handlade det alltså plötsligt om någon form av elitsatsning. Men Desirée fick erfara att Ironman egentligen inte har med hälsa att göra. Under den hårda träningen inför tävlingen gick hon nämligen in i väggen.

– Jag blev sjukskriven 3 månader och trivdes varken med jobbet eller med mig själv. Det hade varit mycket upp och ner i mitt liv och jag har upplevt både mobbing och exempelvis ätstörningar under min resa. Jag har periodvis tränat, periodvis varit jättetjock och även väldigt smal. Jag har verkligen kämpat med detta.

Nu började jag fråga mig vad som egentligen hände i mitt liv. Jag tränade, åt mycket, jobbade och presterade. Men efter ett tag kom jag på att träning hade blivit en stress. Under sjukskrivningen blev därför hälsofrågan jätterelevant för mig. Jag började inse helheten i att må bra; att det också handlade om arbetet, vardagen, stresshanteringen och att faktiskt kunna ta det där glaset vin på lördagen utan att ha dåligt samvete. Det handlar inte bara om träning.

Queen Blomberg – The Company

När Desirée landat i sina tankar och idéer och bland annat utbildat sig till PT, tog hon i början av året steget fullt ut med sitt egna företag Queen Blomberg – The company. Nu använder hon sina egna erfarenheter för att hjälpa företag, organisationer och privatpersoner med att hitta balansen och helheten för en god hälsa och stresshantering. Träning är en viktig del men långt ifrån allt. Hon har också föreläsningar där hon berättar om sin egen resa och inspirerar åhörarna till att hitta sin egen väg till hälsa och att nå sina livsmål.

– Ja, det är jättespännande. Som personlig tränare och hållbarhetscoach hjälper jag till att hitta den rätta balansen. Med balans menar jag att varken träning eller livet i övrigt ska innebära någon stress och att vi även ska kunna unna oss något gott under tiden. Allt behöver inte heller vara så perfekt hela tiden, vi måste ta reda på och förstå hur vi själva fungerar och hitta just vår balans i livet. Det här är väldigt individuellt.

– För mig handlar hälsa om att vara här och nu, inklusive toppar och dalar. Jag vill ha en ny definition på hälsa!

Hjälper till att hitta vägen till en bättre hälsa

Jag är inte någon elitidrottare men tror att jag bland annat just därför kan vara ett stort stöd för många genom mina erfarenheter och kunskaper. Jag har själv kämpat med många vanliga problem och med Queen Blomberg – The Company ska jag vara spindeln i nätet och med hjälp av mitt nätverk av duktiga personer inom olika områden bidra till att fler hittar sitt sätt att må bra och når sina livsmål.

– Jag vill hjälpa människor att hitta en rutin så att hälsa blir ett naturligt inslag i livet istället för ett tvång. Man behöver hitta sin egen väg för att må bra på riktigt. En väg som består av många delar, säger Desirée Blomberg.

Läs mer om Queen Blomberg – the company på hemsidan
Boka Desirée som föreläsare? Läs mer här!

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.