Fokus på maghälsa i ny podd med Sofia och Jeanette

0

”Älska din mage” är en ny podcast där Belly Balance-dietisterna Sofia Antonsson och Jeanette Steijer på ett ofiltrerat och ”lättuggat” sätt lär dig om hur magen och tarmen fungerar i vår vardag. Bakgrunden till podden är att är att kunskapen inom detta ämne fortfarande är för låg och att därmed alldeles för många går omkring med en dålig maghälsa i onödan.

Älska din mage vänder sig till den som har en mage som krånglar och funderar på varför det är så. Dietisterna och IBS-experterna Sofia Antonsson och Jeanette Steijer delar i podden sina egna erfarenheter och inte minst sin kunskap med alla som är nyfikna på, som de själva säger, skitsnack.

– Ja, det är nämligen precis vad det handlar om; skit, tarmar, bajs, mage, matsmältning – det är dags att vi pratar om detta helt enkelt. Vi har haft planer på att starta den här podden i flera år och nu är den äntligen på plats, berättar Sofia.

För många har dålig kunskap om maghälsa

Anledningen till att Sofia och Jeanette ville starta en podd i tillägg till de tjänster som Belly Balance erbjuder sina medlemmar är att de ofta får höra från människor som tar kontakt med dem som dietister att de tidigare inte visste att deras besvär kunde vara ett tecken på exempelvis IBS eller annan mag-tarmdiagnos.

Det finns ett kunskapsglapp och ett behov av att berätta om hur magen egentligen fungerar. Som dietister har vi också lång erfarenhet av maghälsa och tarmens funktion och kan därför bidra med information och fakta som många läkare inte känner till. I podden pratar vi om de vardagliga problemen som kan uppstå i samband med toalettbesök eller intag av viss kost utan att krångla till det. Vi är ute efter aha-upplevelsen och att igenkänningsfaktorn ska vara hög. Det är en grundregel för oss.

Magfunktion, IBS och FODMAP

Första avsnittet av Älska din mage släpptes i september och sedan dess är takten ett avsnitt i veckan. I de första avsnitten, som är cirka 45 minuter långa, berättar Sofia och Jeanette grundläggande om magens funktion, om IBS och vad FODMAP-behandling innebär.

– Det stämmer. Men framöver kommer vi också prata om många andra viktiga frågor kring maghälsa som vi också jobbar med i Belly Balance. Exempelvis tarmbakterier, stress, hormoner, nya forskningsrön och yoga. En stor fördel här är att det vi förmedlar aldrig är dagsaktuellt utan det handlar om fakta och matnyttig information som man kan gå tillbaka och lyssna på även om flera år om man så önskar.

”Fler behöver älska sin mage”

– Vi hoppas och tror att våra befintliga och kommande lyssnare har stor nytta av den här podden och även ha trevligt när de lyssnar. Detta är så pass nytt att vi inte riktigt har koll på hur många som lyssnar ännu. Men vi har redan fått jättefin respons från lyssnare som sagt att detta är mycket intressant för dem. Vi har också Mag- och tarmförbundet bakom oss, flera samarbeten på gång och vi sprider givetvis ordet om podden på alla sätt vi kan.

– Det här är ett väldigt spännande projekt och vi är övertygade om att det behövs. Fler behöver älska sin mage, säger Sofia Antonsson.

Podden Älska din mage finns att ladda ner på Itunes och andra ställen som har poddar

Visste du att du kan boka Sofia Antonsson som föreläsare hos Hälsorapporten? Läs mer här om du och din personal behöver inspiration och kunskap inom maghälsa.

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.