3 av 5 svenskar väljer idag att äta vegetariskt minst en dag i veckan. Det är främst kvinnor som tagit beslutet och hälsa och miljö är de vanligaste anledningarna. Färre än var tionde svensk väljer vegetariskt för djurens skull. Detta enligt en färsk Sifo-undersökning som ViktVäktarna låtit genomföra.
Drygt var tredje svensk som väljer att äta vegetariskt byter ut sitt protein mot grönsaker. Lika många väljer istället baljväxter. Drygt var tionde (13%) föredrar svampprotein som quorn och ungefär lika många (12%) väljer sojaprotein som oumph eller tempeh. Minst populära substituten är tofu och seitan.
Det gör att de vanligaste substituten är grönsaker och baljväxter, liksom olika varianter av svamp- och sojaproteiner.
Trenden att äta vegetariskt växer
– Det är positivt att se att den vegetariska trenden växer – och en eventuell oro för proteinbrist är oftast obefogad. Sojabönor som tofu och tempeh, sojamjölk, alla sorters bönor och linser, fettsnåla mejeriprodukter, produkter från sädesslag och nötter är alla fullgoda proteinkällor och kan med fördel byta ut köttet flera dagar i veckan, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.
Undersökningen visar att hälsa och miljö är de viktigaste anledningarna till vegetariska dagar. Det tredje vanligaste skälet är att man gör det för smakernas skull. Endast sju procent äter vegetariskt av hänsyn till djuren.
– Generellt kan sägas att en varierad, fettsnål kost som betonar fräscha grönsaker, frukt, bönor och linser är en god grund för en bra hälsa och en sund livsstil, säger Karin Nileskog.
Från undersökningen:
Äter vegetariskt en gång i veckan – 30%
Två dagar i veckan – 10 %
Tre dagar i veckan – 5 %
Sju dagar i veckan – 5%
Äter vegetariskt för hälsans skull 18 – %
För miljöns skull – 17 %
För smakernas skull – 12 %
För djurens skull – 7%
Har bytt ut sitt protein mot grönsaker – 36%
Har bytt ut sitt protein mot baljväxter – 36%
Källa: Pressinformation från ViktVäktarna