Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    • Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen
    • Cellterapi kan bevara insulinproduktionen vid typ 1-diabetes
    • Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Vegetariskt – ett allt vanligare val
    vegetariskt

    Vegetariskt – ett allt vanligare val

    0
    By Hälsorapporten on 4 april, 2017 Kost och näring

    3 av 5 svenskar väljer idag att äta vegetariskt minst en dag i veckan. Det är främst kvinnor som tagit beslutet och hälsa och miljö är de vanligaste anledningarna. Färre än var tionde svensk väljer vegetariskt för djurens skull. Detta enligt en färsk Sifo-undersökning som ViktVäktarna låtit genomföra.

    Drygt var tredje svensk som väljer att äta vegetariskt byter ut sitt protein mot grönsaker. Lika många väljer istället baljväxter. Drygt var tionde (13%) föredrar svampprotein som quorn och ungefär lika många (12%) väljer sojaprotein som oumph eller tempeh. Minst populära substituten är tofu och seitan.

    Det gör att de vanligaste substituten är grönsaker och baljväxter, liksom olika varianter av svamp- och sojaproteiner.

    Trenden att äta vegetariskt växer

    – Det är positivt att se att den vegetariska trenden växer – och en eventuell oro för proteinbrist är oftast obefogad. Sojabönor som tofu och tempeh, sojamjölk, alla sorters bönor och linser, fettsnåla mejeriprodukter, produkter från sädesslag och nötter är alla fullgoda proteinkällor och kan med fördel byta ut köttet flera dagar i veckan, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

    Undersökningen visar att hälsa och miljö är de viktigaste anledningarna till vegetariska dagar. Det tredje vanligaste skälet är att man gör det för smakernas skull. Endast sju procent äter vegetariskt av hänsyn till djuren.

    – Generellt kan sägas att en varierad, fettsnål kost som betonar fräscha grönsaker, frukt, bönor och linser är en god grund för en bra hälsa och en sund livsstil, säger Karin Nileskog.

    Från undersökningen:

    Äter vegetariskt en gång i veckan – 30%
    Två dagar i veckan – 10 %
    Tre dagar i veckan – 5 %
    Sju dagar i veckan – 5%
    Äter vegetariskt för hälsans skull 18 – %
    För miljöns skull – 17 %
    För smakernas skull – 12 %
    För djurens skull – 7%
    Har bytt ut sitt protein mot grönsaker – 36%
    Har bytt ut sitt protein mot baljväxter – 36%

    Källa: Pressinformation från ViktVäktarna

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    11 mars, 2023

    Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    13 mars, 2023

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    24 januari, 2023

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    22 november, 2022

    Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår

    18 september, 2022

    ADHD ger högre risk för hjärt-kärlsjukdomar

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.