Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    • Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen
    • Cellterapi kan bevara insulinproduktionen vid typ 1-diabetes
    • Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Uppsving för kolhydrater i kosten

    Uppsving för kolhydrater i kosten

    0
    By Hälsorapporten on 13 januari, 2016 Kost och näring

    Antalet svenskar som följer lågkolhydratsdieter minskar och allt färre undviker kolhydrater helt. Det visar en undersökning som Fazer genomfört och där man jämfört de olika dieternas genomslag 2012 med hur det ser ut idag.

    2012 följde 12 procent en lågkolhydratsdiet medan andelen idag är 5 procent, vilket enligt Fazer visar att trenden med lågkolhydratsdieter är avtagande. Den största minskningen står LCHF-dieten för. 2012 svarade 7 procent att de följde dieten och idag är samma siffra 4 procent. Även antalet som följer Atkins-dieten har minskat, från 1 procent 2012 till 0,2 procent idag. Även GI-metoden har minskat kraftigt, från 4 procent 2012 till 0,7 procent i den senaste undersökningen.

    – Även om siffrorna från undersökningen är positiva vet vi att mer kunskap behövs. Kolhydrater och inte minst bröd har varit och är fortsatt utsatta i hälsodebatten och med webbsidan Använd Hjärnan vill vi slå hål på myter och visa på kolhydraternas självklara hälsofördelar, säger Lisa Söderholm, Senior Brand and Category Manager på Fazer Bageri.

    Sajten och konceptet Använd Hjärnan har Fazer tagit fram för att utbilda inom mat, hälsa och inte minst kolhydrater, meddelar man.

    I undersökningen från 2012 svarade 41 procent att de minskat andelen kolhydrater de senaste åren. I den nya undersökningen svarar 36 procent detsamma. 2012 svarade också hälften av alla respondenter att de undvek mjukt ljust bröd, 15 procent mjukt mörkt bröd och 14 procent mjukt fullkornsbröd.

    Idag har reservationen mot bröd minskat:

    44 procent svarar att de undviker ljust mjukt bröd, 13 procent mjukt mörkt bröd och 11 procent mjukt fullkornsbröd. Detta är en trend man också kan se på den svenska brödmarknaden som ökat med 3,2 procent under 2015, efter många år av en sviktande marknad.

    Källa: Pressmeddelande från Fazer, Nielsen, Dagligvaruhandeln, MAT w5215, Färskt Matbröd

     

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    11 mars, 2023

    Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    13 mars, 2023

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    24 januari, 2023

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    22 november, 2022

    Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår

    18 september, 2022

    ADHD ger högre risk för hjärt-kärlsjukdomar

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.