Unna din kropp en detox i år!

0

Nu ser vi fram emot våren och det är en bra tid för att rensa och sparka igång kroppen genom en detox. I media har själva begreppet många gånger ifrågasatts och man har konstaterat att det inte fungerar. Jag vill därför definiera vad som egentligen menas med detox, och hur du maximerar hälsofördelarna.

Namnet detox står för att man avgiftar kroppen (de = av och tox = gift ). Det går inte att ta bort de gifter man tillfört kroppen med någon slags quickfix utan en detox sker dagligen av våra njurar och lever och påverkas endast av dessa organs förmåga.

En detox kan således inte göras genom att tillföra kroppen något utan bara genom att man tillåter och ger kroppen kraft och tid att själv rensa ut slaggprodukter. Detta gör man genom en god kosthållning, hälsosamma vanor och att man inte tillför nya ohälsosamma eller giftiga ämnen.

Lovisa_profil_farg_ExperternaEn förutsättning för att man ska kunna fortsätta att vara ”ren” ifrån produkter som socker, snabbmat och dylikt är ju att suget eller behovet inte tar överhanden och får oss att inte orka hålla oss hälsosamma.
Detta kan man mota mot dörren genom att ha koll på kroppens förråd och tillgång på viktiga mineraler och vitaminer samt att lyssna på vad din kropp försöker berätta genom trötthet, känslor och olika sug efter diverse matvaror.

En grundlig genomgång av din kropps mående någon gång om året ger dig goda förutsättningar för att hålla brister borta och ha koll på hur din kropp mår samt ger dig pusselbitar vilka kan hjälpa dig hitta orsaken till framtida eventuella problems bakgrund betydligt enklare då information finns att titta på bakåt i tiden.

Av oss på Blodkollen får du information om varje analys och i de fall avvikande värden förekommer hänvisas du till läkare eller, i de fall det är möjligt, ges råd om hur du bör ändra din kost för optimera ditt mående. Skaffa dig blodkoll för att ta kontroll och makt över din hälsa.

Om författaren

mm

Lovisa Ryding är biomedicinsk analytiker och grundare av Blodkollen.se. Hon har också en bakgrund inom muskelforskning och fitnessbranschen. Lovisa är Hälsorapportens expert inom området blodanalyser och skriver också om träning och medicinska nyheter.