Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    • Nytt läkemedel mot svår astma på gång
    • Laser räddade Yohanna – efter dubbla diskbråck och steloperation
    • IBS-experten: ”Fler med magproblem kan få en bättre livskvalitet!”  
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Ungdomars matvanor kartläggs i riksundersökning

    Ungdomars matvanor kartläggs i riksundersökning

    0
    By Hälsorapporten on 12 oktober, 2016 Kost och näring

    Nyligen gick startskottet för Livsmedelsverkets kartläggning ”Riksmaten Ungdom” – den första nationella undersökningen i Sverige över ungas matvanor. Målet är att identifiera riskgrupper för att kunna främja en bättre och mer jämlik hälsa bland unga.

    Under 10 månader kommer närmare 3 000 ungdomar över hela landet att delta i kartläggningen. Fram till sommaren 2017 turnerar Livsmedelsverket runt till grund- och gymnasieskolor över hela Sverige, från Skåne till Lappland. 250 slumpmässigt utvalda skolor har bjudits in till att delta i undersökningen.

    Underlag för att förbättra barn och ungas hälsa

    – Nu hoppas vi att även eleverna tycker det är kul och viktigt att bidra till forskning och att så många som möjligt vill delta i undersökningen. Resultatet kommer bli ett mycket viktigt underlag för hur vi ska jobba framåt för barn och ungas hälsa, säger Anna Karin Lindroos, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

    Vid datainsamlingen får elever i årskurs 5 och 8 samt år 2 på gymnasiet rapportera vad de äter och svara på enkätfrågor. Dessutom samlas blod- och urinprover från cirka 1000 elever in, för att se om det finns unga i Sverige som riskerar att få i sig för lite näringsämnen eller för mycket miljögifter från maten. Eleverna får även bära en mätare för att registrera fysisk aktivititet.

    Andelen frukt och grönt behöver höjas

    – Vi har redan sett tecken på det finns utrymme för förbättringar, till exempel vad gäller andelen frukt och grönt i ungas kost och hur mycket de rör på sig, och att det också kan skilja sig mycket mellan ungdomar. Det är viktigt att identifiera riskgrupper för att kunna främja en bättre och mer jämlik hälsa bland unga i Sverige, säger Anna Karin Lindroos.

    Fakta: Riksmaten Ungdom är den femte rikstäckande undersökningen som Livsmedelsverket genomför men den första studien med fokus på barn och ungdomar i den här åldersgruppen. Resultaten från matvaneundersökningarna används för att studera matens betydelse för hälsa och sjukdomar, utveckla kostråd och ta fram underlag för lagstiftning.

    Källa: Livsmedelsverket

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      

    IBS-experten: ”Fler med magproblem kan få en bättre livskvalitet!”  

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    10 augusti, 2022

    Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser

    Senaste inläggen
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    11 juli, 2022

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    29 juni, 2022

    Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs

    4 maj, 2022

    Nytt läkemedel mot svår astma på gång

    19 mars, 2022

    Låg kunskap om cancerrisk – nu finns digitalt självtest

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.