Specialistläkare på nätet hjälper personer med kroniska sjukdomar

0

Nya e-tjänsten MediCheck erbjuder specialistläkare online som hjälper personer med kroniska sjukdomar. Läkarbesöken sker via videosamtal och man kan antingen få en mötestid direkt via drop in-funktionen eller boka en tid med en specialistläkare som man själv valt, utan krav på remiss.

– Det är en självklarhet att personer med kroniska sjukdomar ska få bättre och snabbare hjälp. Och det är möjligt med dagens teknik, säger Thomas Ehrengren, VD på MediCheck.

Tjänsten MediCheck öppnades nyligen och nu finns närmare 200 specialistläkare tillgängliga på sin fritid för att erbjuda sin hjälp till personer med kroniska sjukdomar och andra medicinska behov. Över 30 sjukdomsområden täcks och det finns möjlighet att få hjälp på över 20 olika språk.

Många läkare kan och vill hjälpa fler

Förra hösten genomförde MediCheck en egen undersökning som visade att 6 av 10 svenskar med en kronisk sjukdom har medicinska frågor som de aldrig följer upp. Några av orsakerna är att man inte hittar rätt i vården eller att man tycker att vårdköerna är för långa. Det är en av anledningarna till att MediCheck finns idag.

Det finns även ett ökat intresse bland människor att ta ett ökat ansvar för sin egen hälsa. Det gör att man letar alternativa sökvägar till den vård man är i behov av. Samtidigt finns många läkare som både kan och vill hjälpa fler. Den digitala kanalen som alternativ passar också väldigt bra inom väldigt många sjukdomsområden.

– Vidare gör den digitala utvecklingen att vi idag på ett helt annat sätt än tidigare kan mäta och följa våra egna värden hemifrån. Det bygger på behovet av vår och andra liknande tjänster ytterligare. Vi startade MediCheck som ett komplement till den befintliga vården, säger Thomas Ehrengren.

Specialistläkare för specifika sjukdomar och individuella behov

Hos MediCheck kan man själv välja en specialistläkare baserat på bland annat modersmål, kön och erfarenhet. De egna önskemålen styr och det är möjligt att träffa samma specialist kontinuerligt om man känner sig nöjd.

För oss är det viktigt att användaren själv får vara med och bestämma för att det ska kännas rätt. Detta skapar en trygghet och kontinuitet för att man på bästa sätt ska kunna få hjälp. Nu är det möjligt för varje person att få kontakt med en specialistläkare utifrån eget behov och utan geografiska begränsningar.

Tjänsten MediCheck är enkel att använda. Man loggar in på MediCheck.se och/eller laddar ner appen MediCheck Sverige. Det kostar ingenting att vara medlem utan man betalar för varje enskild bokning inom tjänsten, som i dagsläget inte omfattas av högkostnadsskydd. När man identifierat sig med BankID ser man vilka läkare som det finns möjlighet att träffa.

Valfrihet att välja tid med specialistläkare

– Du kan nu läsa om specialistläkarna inom olika kroniska sjukdomar och sedan välja och boka en tid med den som passar just dina preferenser och behov. Man kan också boka en tid direkt genom drop in-funktionen och få första tillgängliga tid med en specialistläkare som kan hjälpa till med just dina besvär. Man beskriver sina frågor eller besvär i text och blir sedan kontaktad av första tillgängliga läkare. Ett möte med någon av våra specialister kostar 350 kronor.

Exempel på kroniska sjukdomsområden som våra specialistläkare kan hjälpa till med är sköldkörtelsjukdomar, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, mag-tarm, demens, idrottsskador ögonsjukdomar och mycket annat. Respektive läkares specialistområde innefattar ofta också en rad olika följdbesvär som man kan få hjälp och råd kring under ett möte. En diabetespatient kan till exempel få hjälp med besvär som högt blodtryck, höga blodfetter, sexuell funktion och medicinbiverkningar. Samt även stöd och råd kring kost, motion och nikotinavvänjning.

– Man kan självklart också få recept utskrivna av våra specialistläkare. Eller en remiss till den traditionella vården om vår läkare bedömer att ett fysiskt läkarbesök kan optimera behandlingen bäst, förklarar Thomas Ehrengren.

Digitala tjänster efterfrågas allt mer inom vården

MediCheck-tjänsten har nu varit tillgänglig för allmänheten i cirka en månad. Thomas Ehrengren känner stor tillförsikt inför framtiden. Han är övertygad om att den här typen av tjänster kommer att efterfrågas allt mer och att behovet av valfrihet, kontinuitet och tillgänglighet är viktiga anledningar till det.

– Vi tror inte på att en lösning passar alla men att det för många passar bra att träffa sin läkare på detta sätt med valfriheten att både välja tid och läkare. Fler och fler vill själva ta ansvaret för uppföljningen av sin vård och vara aktiva i sitt eget hälsoarbete. Där kan vi på MediCheck vara till stor hjälp, säger Thomas Ehrengren.

Läs mer om hur det fungerar att träffa en läkare på MediCheck här

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.