Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    • Nytt läkemedel mot svår astma på gång
    • Laser räddade Yohanna – efter dubbla diskbråck och steloperation
    • IBS-experten: ”Fler med magproblem kan få en bättre livskvalitet!”  
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Spårbarhetsteknik för hälsosammare köttkonsumtion
    Foto: Hälsingestintan AB

    Spårbarhetsteknik för hälsosammare köttkonsumtion

    0
    By Hälsorapporten on 2 december, 2015 Kost och näring, Nyhetsbevakning

    Köttbolaget Hälsingestintan har genom en ny spårbarhetsteknik möjliggjort att konsumenten redan på förpackningen kan få information om gården och rasen och via en QR-kod och sin smartphone gå in och digitalt möta bonden/uppfödaren och besöka den gård köttet kommer ifrån.

    Av såväl klimat- som hälsoskäl pekar trenden mot att vi kommer att äta en mindre mängd kött och mer växtbaserad mat framöver. Det här är en utveckling som Hälsingestintan ställer sig bakom, trots att kött är bolagets affärsidé.

    – Ja, vi vill se mer aktiva val där slentrianätande av kött ersätts av en medveten konsumtion av kvalitetskött med kontroll på ursprung, uppfödning och hantering av köttet, kommenterar Britt-Marie Stegs, VD för Hälsingestintan.

    Det här är nästa steg i hennes strävan att erbjuda konsumenter bra kvalitetskött byggd på god djuromsorg, dvs. genom att möta bonden digitalt och därmed få den information om köttet man som konsument önskar.

    Enligt Hälsingestintan har man skapat en världsunik spårbarhet för kött då det är första gången som detta sker i större skala. Tekniken bygger på att djuren utrustas med elektroniska transpondrar (RFID-teknik) i öronen när de föds. Märkena har en unik id-kod som innehåller information om djurets id som via en databas kan kopplas ihop med födelsedag, ras, gårdstillhörighet med mera, vilket ger en säkrad identitet och flera logistiska fördelar.

    – Vi är först i världen med denna teknik för kött. För oss handlar det om god djuromsorg, stressfri slakt med vårt mobila slakteri och gott kött med känt ursprung. Vi är så glada och stolta att kunna presentera denna världsnyhet och visa upp hela vår kedja med den här nya tekniken, säger Britt-Marie Stegs, och fortsätter:

    – Kött i butik är alltför ofta anonymt och utan klassificering och kvalitetssortering. Det ändrar vi på nu och ger alla konsumenter information om var vårt etiska kött kommer ifrån. Ansvarstagande bönder får också en välförtjänt konkurrensfördel och stark ställning på marknaden gentemot andra köttproducerande bönder i världen.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs

    Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    10 augusti, 2022

    Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser

    Senaste inläggen
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    11 juli, 2022

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    29 juni, 2022

    Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs

    4 maj, 2022

    Nytt läkemedel mot svår astma på gång

    19 mars, 2022

    Låg kunskap om cancerrisk – nu finns digitalt självtest

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.