Samarbete för mer tillgänglig vård

0

ICA Gruppen meddelar att man investerar i den digitala vårdtjänsten Min Doktor. Genom att kombinera Min Doktors svenska verksamhet med Minutklinikerna som finns i anslutning till flera Apotek Hjärtat kan patienter få hjälp både via nätet och på mindre kliniker som bemannas av sjuksköterskor. Därmed skapas en mer tillgänglig vård, enligt parterna.

Min Doktor planerar nu för en snabb expansion av antalet kliniker, som primärt kommer att ligga i anslutning till ICA-butiker, meddelar man. Minutkliniken som är en del av Apotek Hjärtat har sedan tidigare erbjudit sina kunder hjälp med enklare vårdärenden och vaccinationer i anslutning till ett antal apotek och ICA-butiker.

Framtidens primärvård ska utvecklas

Nu blir Minutkliniken en del av Min Doktor, som är en av Sveriges största aktörer inom digitala primärvårdstjänster. Min Doktor kommer nu att ägas till 42 procent av Apotek Hjärtat och 58 procent av övriga ägare. Slutförande av affären kan genomföras först efter Konkurrensverkets godkännande vilket förväntas ske under oktober 2018.

– Min Doktor är en seriös och innovativ vårdgivare och vi ser fram emot att tillsammans utveckla framtidens primärvård. Bolaget kommer nu att investera i ett stort antal drop-in-kliniker primärt i anslutning till större ICA-butiker. Vårt mål är att göra det enklare för människor att få vård och på så vis vara med och förbättra folkhälsan, berättar Anders Nyberg, vd på Apotek Hjärtat.

ICA-gruppens vd Per Strömberg är nöjd med Minutklinikens utveckling sedan starten.

Tillgänglig vård även när man handlar

– Ja, Minutkliniken har på kort tid blivit framgångsrikt. Kunderna uppskattar att kunna uträtta vårdärenden under exempelvis helger och kvällar och utan att behöva boka tid. Med den här affären kan vi göra vårdtjänster ännu mer tillgängliga oavsett om man vill få hjälp med vårdärenden via mobilen eller där man handlar, säger han.

Jonas Vig är vd för Min Doktor och ser samarbetet som ett viktigt steg.

– Det är ett stort och viktigt steg både för oss som bolag och som ledande aktör i utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård. Sedan starten 2013 har vi visat att det är möjligt att ändra på gamla strukturer och det kommer vi att fortsätta göra. Tillsammans med ICA Gruppen gör vi nu en storsatsning för att ytterligare förenkla vardagen för människor, genom att göra högkvalitativ hälso- och sjukvård tillgänglig i fickan, såväl som runt hörnet.

Källa: Pressinformation från ICA Gruppen AB

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.