Prostatacancer: Ny metod för diagnostik och behandling

0

Karolinska Universitetssjukhuset har börjat använda en helt ny typ av kombinationsutrustning för diagnostik och behandling av prostatacancer. Det är man först med i Europa och tekniken ger såväl bättre diagnostik som mer exakt behandling, enligt överläkare Enrique Castellanos.

Den nya utrustningen gör det möjligt att ta vävnadsprover med hög precision via huden istället för via ändtarmen, vilket minskar risken för allvarliga infektioner och antibiotikaanvändning. Man kan man också strålbehandla exakt där det behövs. Syftet är att minska risken för livslånga biverkningar av prostatacancerbehandlingen, vilket är av oerhört stor betydelse för patientens livskvalitet.

Stort steg framåt inom lokal strålbehandling

– De nya kombinationsutrustningarna innebär ett stort steg framåt inom brachyterapi, en form av lokal strålbehandling för prostatacancer, då den möjliggör både en bättre diagnostik och en mer exakt behandling och noggrannare dosfördelning, berättar Enrique Castellanos.

Installationen är den första i Europa och innebär att Karolinska Universitetssjukhuset har en av de modernaste brachyterapiavdelningar i världen.

Oönskade biverkningar minimeras

– Idag strålbehandlar vi hela prostatan men nu kommer vi att kunna bestråla det specifika tumörområdet. På så sätt förväntas antalet oönskade biverkningar minimeras, berättar Enrique Castellanos.

På Karolinska Universitetssjukhuset behandlas ca 150 prostatapatienter årligen med brachyterapi. Metoden baseras på ett multidisciplinärt teamarbete som underlättas av den nya temaorganisationen.

Om prostatacancer:

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Årligen får närmare 10 000 män i Sverige diagnosen och drygt 2000 män dör i sjukdomen. Det är inte känt vad som orsakar cancerformen men hög ålder och förekomst i familjen är kända riskfaktorer. Prostatacancer är ofta symptomfri ända tills den är spridd till skelettet. Det kan ta 10 till 15 år innan cancertumören eventuellt sprider sig eller ger symtom men ibland utvecklas sjukdomen snabbare. Under de senaste 15 åren har dödligheten i sjukdomen minskat kraftigt i yngre åldrar, sannolikt på grund av att fler upptäcks och behandlas tidigt men prostatacancer är alltjämt den cancerform som dödar flest män i Sverige.

Läs tidigare intervju med Calle Waller, intressepolitisk talesman och tidigare vice ordförande i Prostatacancerförbundet genom att klicka här

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.