Pia berättar om vägen tillbaka som långtidssjuk i Covid-19

0

”Som långtidssjuk är det svårt att få hjälp och man vet ofta inte vart man ska ta vägen. Man söker då vägar att hjälpa sig själv och det är det boken handlar om”. Det berättar Pia Lerigon som insjuknade i Covid-19 i pandemins begynnelse, och som skrivit en bok om sin och andra långtidssjukas väg tillbaka.

För några år sedan jobbade Pia som projektledare på en bank och kom där i kontakt med lean, som är en metod för verksamhetsutveckling. Hon utbildade sig även till lean-coach men avdelningen på banken där hon arbetade lades ner. Bara några månader senare kom hon trea i en författartävling.

– Jag startade då ett eget företag där jag kombinerade arbetet som lektör med arbetet som lean-coach, berättar Pia, som idag arbetar extra på ett företag som återvinner gamla saker, renoverar dem och säljer dem i sin butik.

I våras, när informationen om coronaviruset hade börjat sprida sig, blev dock Pia sjuk.

Febern kom tillbaka och håret luktade rök

– Jag insjuknade fredagen den 6 mars, precis innan man konstaterat att vi hade en samhällsspridning av coronaviruset i Sverige. Jag hade varit försiktig innan detta, men min man reser i jobbet och veckan innan hade vi varit på en teaterföreställlning.

– Min man fick ont i halsen på onsdagen. Sedan insjuknade jag på fredagen och min dotter på lördagen. Jag tänkte att maken hade smittat oss, men han blev snabbt bättre medan jag fick något som liknade en rejäl influensa. Jag bestämde mig för att det var just en influensa som hade drabbat mig.

“På presskonferenserna sa Folkhälsomyndigheten att de flesta blir friska på två veckor. Jag var fortfarande sjuk efter den tiden men efter ytterligare någon vecka kände jag mig bättre så jag ringde glatt till jobbet och sa att jag troligtvis skulle komma tillbaka kommande tisdag. På måndagen var jag helt symtomfri men på tisdagen var jag sjuk igen. Febern och hostan hade kommit tillbaka.”

Pia symtom blev allt konstigare. Bland annat luktade håret rök och hon fick utslag på huden. Förutom feber, halsont och hosta fick hon även ont och blev lös i magen.

– Min magmedicin som jag hade sedan tidigare fungerade inte längre och min dotter fick också ont i magen. Vi började fundera och kom fram till att eftersom vi hade isolerat oss så kunde det inte vara vinterkräksjukan. Till slut ringde jag 1177, då även min dotter hade blivit sjuk i flera omgångar.

Hade alla symtom på Covid-19

Pia kontaktade även sin husläkare som genast ställde diagnosen Covid-19.

– Jag hade alla symtom. Men jag fick inte komma in till sjukhuset varför jag istället åkte till ”coronatältet” som upprättats i Nacka. Eftersom den person jag pratade med på 1177 hade låtit orolig var jag övertygad om att jag skulle bli inlagd och få syrgas. Jag sa hej då till familjen och packade väskan, men efter att ha fått vänta på min tur i flera timmar började andningen bli normal.

När det var Pias tur i tältet var hennes värden relativt bra och febern hade gått ner. Andningen var nu märkbart bättre och sänkan normal. På grund av detta gjordes aldrig någon covid-test. Under den här perioden, i april, var det bara de som blev inlagda på sjukhuset som fick testa sig.

– Jag blev hemskickad och tänkte ”gud vad skönt, då är jag nog inte så sjuk”. Men läkaren hade också sagt att jag skulle hålla mig lugn och vila medan jag redan innan tänkt att jag måste ta tag i mig själv.

– Eftersom jag är utbildad inom lean, slog det mig att jag kunde pröva kata, som kan beskrivas som en strukturerad ledarskapsmodell för ständigt lärande. Det innebär att man har stegvisa, mindre delmål, tänker till efter varje steg och sedan bestämmer nästa. Det hjälpte ju inte att vila mig frisk.

Hittade stegvis vägen tillbaka

Viktigt när det gäller kata är enligt Pia att samla så mycket information som möjligt innan man tar nästa steg. Pia kontaktade därför sin läkare igen och frågade bland annat om hon verkligen inte fick röra på sig. Läkaren svarade att hon visst fick göra det, men bara så mycket som hon själv orkade.

– Då bestämde jag mig för att gå upp för en backe i närheten av vårt hus, det blev mitt första mål. Jag väntade tills jag inte var andfådd och gick ut, men kom aldrig till backen utan blev sittande på en sten. Sedan fick jag släpa mig hem, jag landade i solstolen utanför och kunde inte ens ta mig in i huset.

– Jag hade samtidigt läst att D- och C-vitamin kunde vara bra, och bestämde mig även för att skaffa en pulsometer för att kunna mäta mina framsteg. Vitamintabletterna jag köpte innehöll även betaglukan. När produkterna kommit vågade jag bara ta en tablett eftersom jag inte visste hur jag skulle reagera. Jag kände mig lite bättre dagen efter så jag provade en vecka varpå jag började ta två piller. Då steg febern igen.

Dagen efter att febern återkommit kände sig Pia bättre igen och efter en tid med två tabletter om dagen började hon bli symtomfri. Efter stegvisa försök lyckades hon till slut också ta sig upp för den där backen.

– Det var fantastiskt. Jag flåsade, men jag kom upp! Efter detta blev jag aldrig sämre igen. Jag tror att det som fungerade för mig var den där tabletten, men använder man sig av den här metoden är det inte bara att kopiera andra utan du måste hitta det som fungerar för just dig. Att testa sig fram och hela tiden reflektera över vad man lärt sig och vad nästa steg ska vara. Det är det viktiga, förklarar Pia.

Boken ska hjälpa andra att hitta sin egen väg tillbaka

Trots att Pias tillvägagångssätt känns logiskt menar hon att många ändå inte tänker så. Det var också därför hon ville ge ut Vägen framåt till ett friskare liv efter Covid-19.

“Den här metoden kan dessutom användas i vilket sammanhang som helst i livet så det kändes viktigt. Jag hade varit en zombie i 10 veckor men när energin kom tillbaka kände jag mig som hulken. Jag tänkte att jag måste dela med mig av det här, och samtidigt hade jag hört många andras berättelser. Jag kände starkt i hjärtat att jag ville hjälpa andra som var i samma situation som jag.”

Boken Vägen framåt släpptes i september och innehåller tre delar. Förutom Pias egen berättelse som finns i delen som handlar om kata-metoden, kan man läsa vittnesmål från flera andra personer som berättar om hur de mått och deras specifika sätt att hantera det. En del fungerar som ett uppslagsverk där man kan söka på olika symtom och boken innehåller också en enkät som genomförts.

– Jag har skrivit boken för att hjälpa andra och fick under processen själv en aha-upplevelse. Det kändes som meningen med livet att jag ska skriva den typen av böcker som sprider kärlek och ger människor kraft och glädje. Intentionen är att lyfta fram långtidssjuka och alla problem man ställs inför. Boken är också fylld med bilder och många som läst har sagt att de blev glada och hoppfulla även om det är ett tungt ämne, vilket känns roligt.

– Även om boken till stor del handlar om min egen metod för att bli frisk från covid-19 är andemeningen även att det inte finns något botemedel som fungerar för alla. Man måste därför ta en del av ansvaret själv. Sedan är den psykologiska aspekten väldigt underskattad, avslutar Pia Lerigon.

Beställ “Vägen framåt till ett friskare liv efter Covid-19” hos Adlibris här

Text: Mats Holmström

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.