Ny bok om hjärnan – som alla förstår

0

Låt inte forskarna vara de enda som vet något om hur hjärnan fungerar. Det är ju din hjärna det handlar om, och den styr hela ditt liv”. Den uppmaningen kommer från föreläsaren och journalisten Britta Sjöström som nu släpper boken Hjärnan bakom allt (Ordberoende Förlag).

I “Hjärnan bakom allt” får läsaren både övergripande kunskap, och nedslag i några specifika detaljer om sin hjärna, och syftet är att lättare kunna förstå sig själv, sina reaktioner och därmed även andras beteenden som ibland kan tyckas gåtfulla. Tanken är att ge kunskap som gör livet roligare, intressantare och mer spännande.

Allt presenteras i boken på ett lättsamt och begripligt sätt, och anpassat till vardagssituationer. Författaren syfte med boken är att den ska vara för alla, att bläddra i, återkomma till, eller sträckläsa på några timmar.

– Jag ville inte skriva någon tegelsten, utan hålla det kort och enkelt, så prestigelöst som möjligt. Jag har valt det jag tycker är roligast och mest användbart att veta om sin hjärna, gjort det begripligt och översatt till vardagliga situationer, säger hon.

hjarnan2FinalAtt veta mer om hjärnan är att förstå varför vi reagerar som vi gör i olika situationer. Varför vi ibland hamnar i konflikt med andra. Varför vi emellanåt känner oss omotiverat ledsna, eller upprymda. Varför fysisk kontakt kan kännas både rätt och fel. Varför vi sällan vågar ta språnget ut i det okända och ibland ändå gör det, är exempel på information som man kan få sig till livs genom boken.

Britta Sjöström har förutom sitt arbete som journalist, författare och föreläsare också arbetat med alla typer av kommunikation, från dramadokumentärer och dagspress till ledarskap och rådgivning i kommunikationsfrågor.

– Ja, och för drygt tio år sedan började jag göra research om hjärnan. Jag blev intresserad av alla åsikter om kommunikation, och inom det som kallas självhjälp. Jag ville ha fram hårdfakta på vad som fungerar och varför. Och alla spår ledde fram till hjärnan.

– Det finns spännande hjärnforskning som behöver komma alla till del, och inte stanna hos experterna! Därför började jag föreläsa om det, och så blev det en bok också. All hjärnforskning jag skriver och föreläser om finns redan tillgänglig i böcker, tidskrifter, intervjuer, artiklar, avhandlingar, rapporter och debattinlägg, berättar Britta Sjöström.

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.