Sofia lär dig allt om magen och tarmen i nya boken “Magkänsla”

0

Tillsammans med dietistkollegan Jeanette Steijer och fysioterapeuten Beatrice Fröling släppte IBS-experten, dietisten och hälsoentreprenören Sofia Antonsson i dagarna sin fjärde bok ”Magkänsla – Handboken för dig med orolig mage och IBS”. Anledningen är att magen och tarmen just nu är ett hett forskningsområde och att mag/tarmhälsan visat sig påverka såväl vårt psykiska välmående som den hormonella balansen och uppkomsten av flera vanliga folksjukdomar.

Författarna har framgångsrikt behandlat tusentals personer med krånglande och uppblåsta magar genom åren. Sofia Antonsson tog kostbehandlingen för IBS-patienter, FODMAP, till Sverige och har tidigare givit ut de tre receptböckerna Lugn mage med god mat, Mer lugn mage med god mat och senast Lugn mage med gott bröd. Böcker som förutom IBS-vänliga recept också innehåller information om IBS och FODMAP.

Men med Magkänsla tar Sofia ytterligare ett nytt steg genom att boken fungerar som en handbok om mag-tarmkanalens funktioner och även tar upp andra sjukdomar och behandlingsmetoder inom mag-tarmområdet.

Magkänsla_omslag_ny.indd

Magkänsla (Lava Förlag). Omslagsfotograf: Magnus Fond

Magkänsla är min första rena textbok och tar ett helhetsgrepp på magen och tarmen. Jag och mina medförfattare har länge sett ett behov av en bok som denna eftersom senare års forskning visat att mag- och tarmfunktionen har betydelse för en stor mängd olika sjukdomstillstånd förutom tidigare kända tarmdiagnoser som exempelvis IBS, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

– Boken är uppdelad i tre delar. Den första handlar om hur mag-tarmkanalen fungerar och vad IBS egentligen är. Det är viktigt att förstå och skapa sig kunskap om sin kropp och diagnos. Del två beskriver kostbehandlingen FODMAP och i del tre ger vi tips på olika sätt att hantera stressen i vardagslivet, berättar Sofia.


Magkänsla
är boken för alla som vill veta hur magen fungerar
, oavsett om man har diagnosen IBS eller inte. Varför reagerar magen som den gör på olika livsmedel och stressfaktorer? Vad ska man äta och hur ska man leva för att behålla den viktiga balansen i magen?

Läsaren får lära sig om bland annat tarmbakterier, gluten, hormoner, kostbehandlingen FODMAP och även alternativa metoder. Dessutom behandlas stressfysiologi och tekniker för att hantera den stress som vid många olika tillstånd kan vara en utlösande och försvårande faktor.

Boken innehåller också patientberättelser och vi har även tittat på andra metoder och kända dieter som vi ger vår egen syn på. Till stor del bygger Magkänsla på vår samlade kunskap genom våra yrkesroller och vår erfarenhet från många år av kliniskt arbete med IBS och oroliga magar. Men också på vetenskap och evidens. I slutet av boken har vi därför också samlat studier, intressanta boktips och länkar till hemsidor, för den som vill fördjupa sig i något av avsnitten.

Sofia är förväntansfull inför lanseringen av den nya boken.

– Ja, inte minst för att vi träffar så många människor som inte har en aning om vad det är de lider av. Med boken vill vi på ett lättsamt, varmt och tydligt sätt beskriva en av vår tids mest komplexa och viktiga del av kroppen – magen. Efterfrågan på en bok som Magkänsla har varit stor under de senaste åren så det ska bli jättespännande att se hur den tas emot av läsarna, säger Sofia Antonsson.

Här kan du beställa ditt exemplar av boken Magkänsla

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.