Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    • Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen
    • Cellterapi kan bevara insulinproduktionen vid typ 1-diabetes
    • Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Nu vill vi ha riktiga råvaror

    Nu vill vi ha riktiga råvaror

    0
    By Hälsorapporten on 3 december, 2015 Kost och näring, Nyhetsbevakning

    Konsument- och intresseföreningen Äkta vara släppte igår en ny rapport som visar att intresset för mat utan tillsatser ökar. Nio av tio svenskar avstår någon gång från att köpa produkter som innehåller många tillsatser. Man konstaterar allt fler konsumenter vill ha mat som består av riktiga råvaror, och att även storföretagen har börjat inse detta.

    Hela 93 procent av svenskarna avstår alltså någon gång från att köpa produkter som innehåller många tillsatser enligt opinionsundersökningen som Äkta vara låtit Yougov göra. Bara sju procent svarar att de aldrig gör det. 37 procent gör det oftast eller alltid.

    Dessutom visar en undersökning från Livsmedelsverket tillsatser är näst viktigast för konsumenterna när det gäller innehållet i maten.

    – Det är tydligt att många konsumenter har tröttnat på livsmedelsindustrins produkter och nu utmanar de företagen att tänka nytt. Dagens konsumenter vill att maten ska bestå av just mat och inte ett hopkok av tillsatser, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

    Tydlig trend internationellt

    På samma sätt ser det ut i andra länder. Två av tre européer uppger i Eurobarometern att de är ganska eller mycket bekymrade över tillsatser i maten. Det är en viktig anledning till att en stor del av livsmedelsprodukterna som släpps på den tyska, franska och engelska marknaden har formuleringar som ”utan tillsatser” på förpackningen**.

    – Det betyder inte att alla har börjat göra helt tillsatsfria produkter, men det här är helt klart ett steg i den riktningen. Vi konsumenter blir allt mer medvetna och intresserade av vad vi äter. Det är en stark trend, inte bara i Sverige utan även internationellt, säger Björn Bernhardson.

    Tillsatser lurar konsumenterna

    Det främsta skälet till att undvika tillsatser är enligt Äkta varas opinionsundersökning att de används istället för riktiga råvaror. Det anser nästan hälften av de tillfrågade. Längre ner på listan hamnar de som anser att de är farliga samt de som tycker att de i första hand lurar konsumenten. Även i Yougovs Food & Health 2015, där frågan och alternativen var utformade på ett annat vis, svarar närmare hälften att de anser att livsmedelsindustrin använder tillsatser för att lura konsumenterna.

    Länk till hela rapporten som släpptes den 2 december 2015

    Källa: Pressmeddelande från Äkta Vara

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    82 av 88 operationsköer borta på Karolinska

    Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    11 mars, 2023

    Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    13 mars, 2023

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    24 januari, 2023

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    22 november, 2022

    Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår

    18 september, 2022

    ADHD ger högre risk för hjärt-kärlsjukdomar

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.