Nadjas kamp mot hypotyreos – nu som ljudbok

0

Nadja Öströms författardebut Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos har nått många läsare sedan den släpptes i februari 2018. Nu finns hennes faktafyllda, personliga och öppenhjärtiga biografi om kampen mot hypotyreos även som ljudbok (Saga/Egmont).

Huvudorsaken till bokens framgång bedöms vara den höga igenkänningsfaktorn hos de 458 000 personer som lever med hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln), deras närstående samt även de som är drabbade av, eller misstänker annan autoimmun sjukdom. En betydande anledning är också det faktum att flertalet av de många med hypotyreos inte blir hjälpta av standardbehandlingen, och känner att de inte får gehör hos vården.

– Jag träffar många genom den rådgivning jag ger i mitt företag, men även via webbtjänsten MediCheck där man man kan träffa mig och specialistläkare via videosamtal. Det slår mig att det är alldeles för många med liknande historier. Många mår fortfarande mycket dåligt, och vården sviker många, berättar Nadja Öström.

”Alldeles för många med hypotyreos lider i onödan”

Nadja, som varit ordförande i Sköldkörtelförbundet i tre år, och som sedan dess varit en stark röst i debatten om individanpassad behandling vid hypotyreos, är vid intervjutillfället på väg till politikerveckan i Almedalen, där hon ska tala om de sköldkörtelsjukas situation. Hon berättar att det trots allt har hänt en del under senare tid. Såväl för egen del som för de många som kämpar.

– Det tog många år att finna min hälsa och livsenergi igen, och jag fällde många tårar efter alla dessa fruktlösa läkarbesök. Idag mår jag bättre än någonsin och har på köpet skaffat mig massor med erfarenhet och kunskap för fortsatt härligt mående. Sköldkörtelförbundet har äntligen börjat nå ut med grunden från en SIFO-undersökning där vi kan visa de viktiga siffrorna om hur verkligheten ser ut.

Siffrorna visar det vi redan förstod: Alldeles för många lider helt i onödan.

Nu kan fler ta del av Nadjas historia

hypotyreos

Boken “Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos” släpptes i februari.

Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos gavs ut på Nadjas eget förlag och trots omedelbara förfrågningar hade hon inte räknat med att kunna ge ut den som ljudbok. Det vill säga tills etablerade Saga/Egmont hörde av sig strax efter bokreleasen.

– Jag fick frågan om jag tänkte ge ut ljudbok, vilket jag tyckte vore fantastiskt. Men när eftersökningarna visade att det skulle innebära kostnader och arbete jag inte hade tid till, så släppte jag helt enkelt den tanken för tillfället. När sedan Saga/Egmont hörde av sig bara några dagar senare kunde jag nästan inte ta in det. Att de ville göra ljudbok av min bok! Glädjetårarna var många. Förutom de som normalt föredrar ljudböcker kan nu även de med koncentrationsproblem och hjärndimma, som är allt för vanligt vid hypotyreos, få ta del av min historia. Ingen ska få känna sig ensam i denna handikappande sjukdom. Vi förtjänar att få må bra.

Nadja, den fysiska boken har gått över förväntan och fortsätter att nå allt fler läsare. Vilka är dina förväntningar på ljudboken?

– Jag önskar så att alla som inte har möjlighet att läsa den fysiska boken ska kunna ta del av denna viktiga bok. Eller bara få ta en stilla stund under semestern och lyssna. Skådespelerskan Ann Katrin Andreasson som läst in boken gör ett mycket bra jobb och har den där behagliga rösten som man önskar sig, även om hon snubblar på något invecklat ord ibland.

Vad krävs ytterligare för att fler med Hashimotos sjukdom och hypotyreos ska få rätt hjälp inom en snar framtid?

Det är på tiden att vården och politiker tar sitt ansvar nu. Att de lyssnar på oss med erfarenhet, läser de nya studier som är gjorda. Vi behöver sköldkörtelkliniker med läkare som kan erbjuda samtliga sköldkörtelmediciner och nödvändiga tester. Vi sköldkörtelsjuka är urless på att höra att stress, utmattning, depression, fel kost och för lite rörelse är orsaken till våra problem.

hypotyreos – Låt alla de som tvingas till sjukskrivning, eller alla de som kämpar med sin vardag, få sitt liv tillbaka. Vi alla skulle tjäna på det, säger Nadja Öström.

Från 5 juli finns “Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos” tillgänglig hos nätbokhandlare som Adlibris och Bokus, samt hos prenumerationstjänster som BookBeat.

Ladda ned ljudboken hos Bokus via denna länk

Fakta om Nadja Öström:

Nadja Öström är före detta ordförande i Sköldkörtelföreningen (numera Sköldkörtelförbundet) och fick själv diagnoserna Hashimotos sjukdom och hypotyreos 2010. I början av 2018 bokdebuterade hon med biografin ”Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos” där hon öppenhjärtigt beskriver sin mångåriga kamp mot sjukdomen och med såväl sig själv som vården. Idag kämpar hon för att andra ska slippa uppleva samma smärtsamma resa. Detta genom att erbjuda rådgivning inom kost och sköldkörtelhälsa samt som föreläsare och flitig debattör i olika medier och sammanhang.

Text: Mats Holmström

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.