Nadja berättar om sin kamp mot Hypotyreos i ny bok

0

Nadja Öström har i många år kämpat för att det stora antal personer som drabbas av sköldkörteldiagnosen Hypotyreos ska få rätt hjälp och behandling. Efter årsskiftet släpps hennes biografi Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos. En av många efterlängtad bok där hon öppenhjärtigt berättar om sin egen resa som sköldkörtelsjuk.

Nadja har under 2017 avslutat sitt treåriga ordförandeskap i Sköldkörtelföreningen som nyligen ombildats till förbund. Samtidigt som hennes egen kamp mot Hashimotos sjukdom och Hypotyreos pågått har hon också hunnit med att utbilda sig till kost- och näringsrådgivare och är numera en flitigt anlitad föreläsare och stark profil i debatten om sköldkörtelsjukdom och hur vården kan bli bättre.

Boken Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos är ett resultat av hela hennes livsresa i kombination med viljan att hjälpa andra. Att igenkänningsfaktorn skulle vara stor i boken var en stor del av grundidén från start och många hade sagt till Nadja att hon borde skriva en bok innan hon våren 2017 bestämde sig för att slå till.

En levande berättelse med hög igenkänningsfaktor

– Ja, och när då ytterligare en kläckte orden om att jag borde skriva en bok eftersom det fanns så mycket att berätta kände jag att nu måste jag nog göra slag i saken. Samtidigt tog jag även chansen att anlita min numera medförfattare i detta projekt, Mats Holmström. Tillsammans har vi lyckats få till en levande berättelse med hög igenkänningsfaktor, berättar Nadja.

Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos inleds med den dramatiska berättelsen om när Nadjas sjukdom sannolikt bröt ut under en bilfärd på väg hem från hennes frisersalong år 2001. Hur plötsligt allting ställdes på sin spets när hon drabbades av en panikångestattack och den karismatiska och minst sagt energiska Nadja fullständigt bröt ihop. Det skulle ta många år innan hon började känna igen sig själv när hon tittade sig i spegeln.

Resan som ledde till diagnosen Hypotyreos

Jag trodde på riktigt att nu skulle jag dö. Upplevelsen satte djupa spår. Då hade jag ingen som helst aning om att det kunde handla om en sköldkörtelsjukdom som drog igång hela mitt stressystem, med ett hjärta som rusade okontrollerat och gjorde min syn suddig och det kändes som om livet rann ur mig helt.

Hypotyreos

Kaos och andra känslor som upplevs av Nadja under hennes resa illustreras i boken genom vackra målningar av Sofia Edholm.

I boken får man följa med Nadja på både gott och ont under hennes resa som ledde till diagnosen Hypotyreos. Tunga insikter och händelser blandas med roliga anekdoter och tillbakablickar. Personer i hennes närhet uttalar sig med egna ord och mycket kärlek om sin egen respektive kamp i att vara ett stöd för Nadja.

Till detta läggs rena faktadelar, utdrag ur hennes journaler och blogg samt krönikor som publicerats med Nadja som avsändare i Hälsorapporten.

– Jag vill så gärna ge en hel bild av hur jag uppfattar att det är att vara sköldkörtelsjuk och uppleva ett inre kaos. Hur upplevde de omkring mig min ändrade personlighet och mina utbrott? Jag tvingades själv leta orsaken till varför detta hände mig, det som tagit mig ner på livets botten men även på så många äventyr.

 

 

Inte bara blev jag ordförande i Sköldkörtelföreningen och fick en annan syn på hur vården fungerar och hur politiker agerar, utan jag fick även intressanta utbildningar, så mycket ny kunskap och nya kollegor. Det känns som min plikt att dela med mig av all kunskap jag skaffat mig under min egen resa mot att äntligen få bli mig själv igen.

Många med Hypotyreos lider i det tysta

Förutom att boken beskriver en intressant och till stora dela dramatisk livshistoria så är den huvudsakliga anledningen till att Nadja skrivit den att många har sagt att den behövs. Anledningen är att det finns så många med diagnoserna Hashimotos sjukdom och Hypotyreos som lider i det tysta, och som har svårt att få rätt hjälp av vården.

Inte minst därför hoppas Nadja att många kommer att läsa Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos, då igenkänningsfaktorn har en betydande roll i boken.

Fler ska förstå hur komplex sjukdomen Hypotyreos kan vara

Att ha en sjukdom som inte syns och där vården inte tror oss skapar en enorm stress och sorg. Jag bara måste berätta om det inre kaos som så många tvingas uppleva när ingen förstår vad som händer.

– Jag vill att så många fler ska förstå hur komplex denna sjukdom faktiskt kan vara, säger Nadja Öström.

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.