Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    • Nytt läkemedel mot svår astma på gång
    • Laser räddade Yohanna – efter dubbla diskbråck och steloperation
    • IBS-experten: ”Fler med magproblem kan få en bättre livskvalitet!”  
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Mycket mindre salt i maten
    Anneli Bylund, dietist och hållbarhetsstrateg står vid en hög med 15,7 ton salt. Foto: Magnus Fond

    Mycket mindre salt i maten

    0
    By Hälsorapporten on 15 december, 2015 Kost och näring

    Med vetskapen om att vi svenskar idag får i oss genomsnitt dubbelt så mycket salt som rekommenderas inledde Coop i början av 2014 en granskning av 200 produkter. Nu meddelar kedjan att initiativet hittills har resulterat i att salthalten sänkts med hela 15,7 ton.

    Det var för att minska salthalten i de egna varumärkena Änglamark, Coop och X-tra som Coop inledde initiativet i början av förra året och detta genom att granska recepten noggrant. Detta år har bland annat salthalten i köttbullar, korv, frukostflingor och ketchup sänkts. Totalt har årets initiativ inneburit en total minskning med 5,8 ton salt baserat på en årsförbrukning från de aktuella varorna.

    – Livsmedelsverkets beräkningar visar att vi i genomsnitt får i oss dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Med Coops saltprojekt har vi gjort ett stort antal livsmedel lite hälsosammare, utan att behövt tumma vare sig på smaken är kvaliteten, kommenterar Anneli Bylund, dietist och hållbarhetsstrateg på Coop.

    27 produkter har i år fått nya recept och de har i snitt fått en sänkt salthalt på 27 procent. Den största sänkningen gjordes i Coops Chinese Sweet & Soursås och Coops tomatketchup med mindre socker och salt, där salthalten mer än halverades, meddelar man.

    – Vi vill driva på en positiv utveckling i dagligvarubranschen. Saltprojektet är ett bra exempel på hur vi använder vår kraft som en stor aktör för ta ansvar för hälsofrågan i praktiken, tycker Jonatan Tullberg, chef för Coops egna varumärken.

    Fakta: Bakgrunden till Coops initiativ att minska salthalten är de hälsoproblem som för mycket natrium i kosten innebär. Grundämnet, som ingår i salt, kan höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador. Saltprojektet har även i några fall inneburit att salthalten höjts. Detta har gjorts för att kunna förbättra konsistensen och skivbarheten i vissa charkprodukter där alternativet hade varit tillsatser som stabiliseringsmedel.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      

    IBS-experten: ”Fler med magproblem kan få en bättre livskvalitet!”  

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    10 augusti, 2022

    Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser

    Senaste inläggen
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    11 juli, 2022

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    29 juni, 2022

    Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs

    4 maj, 2022

    Nytt läkemedel mot svår astma på gång

    19 mars, 2022

    Låg kunskap om cancerrisk – nu finns digitalt självtest

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.