Laserbehandling av hjärntumör lyckades på Sahlgrenska

0

Neurokirurger på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan nu behandla patienter med hjärntumör eller svår epilepsi med hjälp av laserbehandling. Den jämfört med öppen operation skonsamma tekniken ger ett fem millimeter stort sår på huvudet – och lämnar ett enda stygn.

De första operationerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset genomfördes i slutet av förra året. Först ut var en patient med hjärntumör, där ingreppet gjordes i stället för en öppen operation.

– Den här patientens tumör blev komplett behandlad och hen kunde skrivas ut på andra dagen efter operationen. Med en öppen operation hade vårdtiden nog kunnat ligga på minst fem dagar, berättar Daniel Nilsson, överläkare inom neurokirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent vid Sahlgrenska Akademin.

Laserbehandling förstör tumörvävnaden

I USA finns metoden sedan drygt tio år tillbaka och på Karolinska Sjukhuset i Stockholm har hittills ett tiotal patienter behandlats. Den andra operationen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset gjordes på ett barn med svårbehandlad epilepsi, och som hade flera anfall dagligen.

– Pojken kunde skrivas ut från Neurokirurgen dagen efter och har hittills inte haft några anfall efter operationen, konstaterar Daniel Nilsson.

Tekniken kallas interstitiell laserablation och är minimalinvasiv. Metoden går ut på att man med hjälp av en robot för in en tunn laserprobe som är 1,65 mm i diameter i den vävnad som ska behandlas. Med hjälp av magnetkamera bekräftar man att den hamnat rätt och sedan värms vävnaden som ska behandlas upp med hjälp av lasern.

– Uppvärmningen förstör tumörvävnaden och effekten kan ses i realtid med magnetkamera, som används som en termometer. Den här tekniken fungerar även på mer djupt liggande tumörer som kan vara riskabla att komma åt med öppen kirurgi. Det är också en väldigt användbar teknik för epilepsi som kräver kirurgiska ingrepp, säger Daniel Nilsson.

Experthjälp via länk under pandemin

Operationerna genomförs på Bild- och Interventionscentrum, BoIC vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och görs inom ramen för ett samarbete mellan sjukhusets verksamheter för neurokirurgi, radiologi och anestesi samt företaget Medtronic som sköter tekniken kring laserproben.

– Det är ett samarbete som kräver mycket tekniskt kunnande och innan man kan starta en sådan här operation måste man ha en stor genomgång. Nu under pandemin har vi kunnat få experthjälp via länk, då vi har behövt support som ej kunnat resa hit.

– Pandemin har ställt oss som arbetar inom neurokirurgi inför nya utmaningar där vi fått prioritera de allra sjukaste, avslutar Daniel Nilsson.

Källa: Pressinformation från Västra Götalandsregionen/Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.