Läkarförbundet välkomnar stundande överenskommelse i regeringsfrågan

0

Enligt Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, välkomnar förbundet den fyrparti-överenskommelse som ser ut att bli resultatet av den långdragna regeringsfrågan. ”Överenskommelsen innebär flera steg framåt för Läkarförbundets politik”, menar hon.

Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som ligger till grund för den nya regeringen innebär en enligt Stensmyren en framgång för Sveriges läkarförbund. Detta på grund av den innefattar en primärvårdsreform, att rätten till fast läkare säkras och att tillgängligheten och valfriheten ska öka. Den innebär också satsningar på kompetensförsörjningen i vården, menar hon.

– Den innebär, som vi tolkar den, att befolkningen ska få rätt att lista sig hos en fast läkare i primärvården. Den anger tydligt en nationell primärvårdsreform. Detta borgar för att primärvården även i realiteten kan bli basen i sjukvården.

Enligt ett pressmeddelande från Läkarförbundet behöver Sverige en nationell primärvårdsreform med listning på fast läkare, stimulanser för etablering i glesbygd, flera allmänläkare och förbättrad kompetensförsörjning.

– Först då kan vi förbättra kontinuitet mellan läkare och patient och få en kraftigt förbättrad tillgänglighet till vård för hela befolkningen.

– I dessa avseenden är överenskommelsen ett stort steg framåt. Läkarförbundet kommer att fortsätta att bevaka och driva på regeringen och samarbetspartierna om vikten av den exakta utformningen av överenskommelsen när den ska realiseras i lagförslag.

– Vi vill se att överenskommelsen verkligen resulterar i listning på fast namngiven läkare och en expansion av primärvården. Vi vill också se en konkretisering av ett nationellt ansvarstagande för kompetensförsörjningen i vården, säger Heidi Stensmyren, som tror att förslagen har goda förutsättningar att realiseras då det finns bred samsyn om behoven och en majoritet av partierna i Riksdagen har detta som sin politik.

Källa: Pressinformation från Sveriges läkarförbund

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.