Kallt klimat orsakar fler hjärtinfarkter

0

En tydlig ökning av antalet hjärtinfarkter vid kallt väder har uppmärksammats av svenska forskare. Med stöd av Hjärt-Lungfonden har en studie som omfattar samtliga 274 000 hjärtinfarkter som inträffade i Sverige mellan 1998 och 2013 genomförts.

Nu behövs ytterligare forskning för att ta reda på orsaken.

– Vår forskning visar en klar relation mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med låg temperatur. Vi behöver forska mer om vad det här beror på. En möjlig förklaring är att det skapas ett större motstånd i hjärtat när blodkärlen i huden drar sig samman vid kyla, berättar David Erlinge, överläkare och professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

Kopplat samman hjärtinfarkter med väderkarta

Studien har alltså kopplat samman data om 274 000 hjärtinfarkter i Sverige från kvalitetsregistret Swedeheart med väderdata från SMHI. Resultaten visar en koppling mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med kall temperatur, lågt lufttryck, hög vindhastighet och få soltimmar. Kopplingen var tydligast för temperaturen. Antalet hjärtinfarkter ökade med 14 procent vid 0 grader jämfört med plus 20 grader.

– Tack vare forskningen har dödligheten i hjärtinfarkt halverats på tio år, men fortfarande dör cirka 6 000 svenskar i hjärtinfarkt varje år. Upptäckter som den här lägger grunden för fortsatt forskning och fler räddade liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Skyddande klädsel vid låga temperaturer

En aktiv livsstil minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och forskarna bakom studien vill inte dra slutsatsen att man ska sitta inne när det är dåligt väder. Däremot tyder resultaten enligt forskarna på att personer med hög risk för hjärtinfarkt bör klä sig ordentligt och eventuellt undvika ansträngning utomhus vid låga temperaturer.

Fakta: Hjärt-Lungfonden stödjer löpande flera hundra forskningsprojekt vid landets universitet och universitetssjukhus och får varje år ansökningar från forskare för 1,5 – 2 miljarder. 2018 års insamlingsarbete gav ett nytt rekordbelopp till forskning om hjärta, kärl och lungor: 351 miljoner kronor.

Källa: Pressinformation från Hjärt-Lungfonden

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.