Helhetshälsa – på riktigt

0

När Anna Cederstam Krantz och Nadja Öström möttes för 17 år sedan uppstod en omedelbar kemi. Nu lanserar de båda hälsoprofilerna ett hälsokoncept tillsammans. Genom utbildningen Kick Off 4 Me får man möta sig själv på ett djupare plan och begreppet helhetshälsa får en helt ny innebörd.

Nadja Öström är en välkänd hälsoprofil, inte minst genom sitt föreläsande och tidigare ordförandeskap i Sköldkörtelförbundet, men numera kanske framförallt genom sin författardebut ”Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos”, boken som berört ett stort antal sköldkörtelsjuka och deras anhöriga. Hon är idag även kost- och sköldkörtelrådgivare och är därmed på flera sätt ett stöd för de många som kämpar i det tysta.

Men första gången Nadja mötte Anna Cederstam Krantz var situationen en helt annan.

Vill inte bara fixa skador för stunden

– Ja, det här var innan jag hade fått min diagnos hypotyreos. Jag gick till min naprapat med mina nackbesvär och fick rådet att även börja gå hos en massör, för att mjuka upp och öka rörligheten i nacken. Jag träffade då Anna och vi blev kompisar. Under de senaste 17 åren har hon sett till att jag har rörlighet i min skadade nacke och hon har även plågat mig på gymmet, berättar Nadja.

Anna är i sin tur idrottsmassör med idrottsmedicin och rehabilitering i botten. Det har gett henne en god grund att stå på samtidigt som hon tidigt insåg att hon vill bredda sig ännu mer. Anna är idag såväl samtalsterapeut, kommunikolog och handledare, som idrottsmassör och föreläsare. Hon äger och driver företaget Hälsopartners sedan 17 år tillbaka.

– Hur mycket jag än tyckte om att behandla idrottsskador, så upptäckte jag ganska omgående att det i längden inte var min grej att fixa skador för stunden, att göra en ”quick fix” som sedan om ingen annan förändring görs från kundens sida ofta återkommer igen. Detta började för mig att kännas som att vara bilmekaniker i kroppar, berättar Anna och fortsätter:

Psykisk problematik hör ihop med psykisk smärta

Efter många timmars behandlingar på min egna praktik började jag att göra kopplingar mellan fysiska smärtor och psykisk problematik. Märkte att många kunder vid behandling av vissa punkter på just deras kropp varje gång exempelvis började att prata om sin jobbiga skilsmässa. De hade placerat skilsmässan där i kroppen och där satt det fast. Det här skulle komma att bli mitt område, jag började att plugga ännu mer psykologi och började snart jobba halvtid som samtalsterapeut. Idag är det den delen som jag arbetar 90 % av min tid med, dock glömmer jag aldrig mina rötter som ligger i djup kunskap om kroppen.

Nadja har under lång tid själv fått ta del av den här mixen av kunskaper som blivit Annas koncept.

– Ja, Anna kan klämma mig på käken och jag blir plötsligt jätteledsen. Nästa gång blir jag fly förbannad. Hos Anna handlar det inte ”bara” om massage, utan även om terapi i massagerummet, säger hon.

– Kroppen minns allt den varit med om och härbärgerar många känslor och händelser som då och då behöver tas omhand och uppmärksammas via kroppsterapi för att släppa taget, förklarar Anna.

Nytt koncept för helhetshälsa

helhetshälsa

Utbildningen Kick off 4 me startar våren 2019.

Nadja, som i boken Sköldkörtelsjuk & frisk – Ett inre kaos och i sina föreläsningar beskriver sin mångåriga kamp för att hitta sin egen helhetshälsa genom en rad olika åtgärder, fick under detta år en idé som hon presenterade för Anna.

– Ja, när jag ringde Anna var jag lite less. Jag har själv provat det mesta man kan tänka sig och mitt mål har länge varit att andra ska slippa min långa resa genom denna djungel av behandlingsformer, mediciner, tillskott med mera. Under mina kost- och sköldkörtelrådgivningar har jag sett att alla har sitt eget individuella bagage och att många av dessa personer borde kunna hitta rätt i sin hälsa snabbare om de fick ta del av både mina och Annas kunskaper.

Resan mot hälsan ska bli kortare

Väldigt många har något inom sig som de gömmer undan. Något som i sig skapar stress och därmed obalanser. Man behöver gå ner på djupet: Vem är jag och vad behöver jag? En del kan må bra av tillskott, medan andra kan behöva mycket terapi. Varför inte ta reda på vad man behöver på ett och samma ställe?

Därför slår alltså Anna och Nadja sina påsar ihop och erbjuder nu utbildningen Kick Off 4 Me.

– Ja, vi har båda gått igenom våra egna resor, vi har kämpat och utbildat oss under tiden. Men det har tagit lång tid och genom det här helhetskonceptet hoppas vi kunna hjälpa deltagarna till att deras resa ska bli kortare, berättar Anna.

Möt dig själv på ett djupare plan

Hela utbildningen är på nio dagar fördelat på tre tillfällen under vårterminen 2019. Under utbildningstiden bor deltagarna i en lugn och vacker miljö och ges tillfälle att blicka inåt och ge sig själva och sin egen resa all uppmärksamhet och fokus. Genom utbildningen får man möta sig själv på ett djupare plan och öka sin medvetenhet kring vad man själv behöver lägga till och eventuellt dra ifrån för att uppnå en bättre hälsa.

Kick Off 4 Me är uppdelad i flera moduler där man sammantaget får ta del av Annas och Nadjas expertis för att kunna uppnå sin egen helhetshälsa med sina egna individuella förutsättningar. Exempel på olika moduler är ”Lär känna dig själv”, ”Empatisk kommunikation”, ”Kost- och ätbeteenden”, ”Personlig utveckling” och ”Funktionell träning”.

– Efter utbildningen ska man känna att man har verktyg för att direkt kunna söka rätt hjälp eller själv jobba med de delarna som är viktigast och därmed på ett effektivt sätt uppnå sin helhetshälsa. Vi hoppas att utbildningen blir populär och att detta kan bli ett återkommande erbjudande, säger Nadja Öström.

Läs mer om Kick off 4 Me och gör intresseanmälan här

Text och foto: Mats Holmström

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.