Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    • Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen
    • Cellterapi kan bevara insulinproduktionen vid typ 1-diabetes
    • Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Granskning av salthalt i 300 livsmedel

    Granskning av salthalt i 300 livsmedel

    0
    By Hälsorapporten on 30 november, 2016 Kost och näring

    Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en granskning av salthalten i cirka 300 vanliga livsmedel. Den visar att salthalten sänkts i exempelvis färdiga köttbullar, falukorv, kex och flingor. Samtidigt har saltmängden ökat i färdiga pannkakor, varmkorv och smörgåsskinka.

    Vi svenskar får i oss mer salt än vad myndigheterna rekommenderar. Världshälsoorganisationen (WHO) och Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxens intag av salt bör vara max 5 gram per dag. För stor konsumtion av salt, eller rättare sagt det natrium som finns i salt, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Idag får en genomsnittlig svensk i sig 11 gram salt per dag.

    Cirka 75 procent av det salt en svensk får i sig kommer från livsmedelsprodukter som tillverkats av livsmedelsindustrin eller från mat som lagats på restaurang eller i någon form av storhushåll. Det betyder att det är svårt att som konsument själv minska sitt saltintag. Förutsatt att man inte lagar all mat från grunden.

    Fler borde sänka salthalten i exempelvis köttbullar

    Konsumentföreningens granskning är en jämförelse med en liknande undersökning som gjordes 2103.

    Av de cirka 300 livsmedel vi granskat kan vi konstatera att salthalten har sänkts i 60 produkter och höjts i 50. När det gäller sänkningarna är det bara att gratulera tillverkarna till väl utförd produktutveckling.

    – Det vi framförallt vill peka på är att om en tillverkare kan sänka salthalten i exempelvis köttbullar, så borde andra köttbullstillverkare också kunna göra det, säger Minna Hellman, projektledare på Konsumentföreningen Stockholm.

    Granskningens största sänkningar och höjningar

    Granskningens största saltsänkare är AXA som sänkt salthalten i en müsli med 88 procent. Den tillverkare som gjort flest stora sänkningar är Coop, med sex stora sänkningar. Med stor sänkning menas en sänkning med minst 0,4 gram salt per 100 gram. Coop har bland annat sänkt salthalten i sina Bran Flakes med 78 procent. ICA står för en stor sänkning i sin mörade kycklingfilé (80 %). Lite smolk i bägaren dock att både Coop och ICA också står för två stora ökningar var.

    Är det verkligen farligt med salt då?

    Det senaste året har det diskuterats huruvida hög salthalt verkligen är en riskfaktor för högt blodtryck. KfS stöder sig dock på den bedömning som WHO och en mängd länder inklusive Sverige gör.

    – Oss veterligen finns det inte någon hälsomyndighet globalt som är av annan åsikt, säger Minna Hellman.

    Källa: Konsumentföreningen Stockholm

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    11 mars, 2023

    Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    13 mars, 2023

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    24 januari, 2023

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    22 november, 2022

    Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår

    18 september, 2022

    ADHD ger högre risk för hjärt-kärlsjukdomar

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.