”Har man allergi eller annan överkänslighet mot mat är det ett absolut krav att man kan lita på innehållsförteckningen”. Det säger Astma- och allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson, angånde att vart tionde undersökt livsmedel är felmärkt när det gäller ingredienser som många är allergiska mot.
Undersökningen som genomförts under 2015 i Sverige, Danmark, Finland och Norge presenterades nyligen av Livsmedelsverket.
– Detta visar hur viktigt det är att våra myndigheter är engagerade och har rutiner för att göra stickprovskontroller. Allt annat är oacceptabelt, fortsätter Maritha Sedvallson.
I det nordiska projektet kontrollerades märkningen av allergener i totalt 351 produkter. Allergenerna mjölk, hasselnöt, jordnöt, ägg och gluten analyserades i produkter som inte angav dessa som ingredienser. Detta för att se om dessa fanns i produkterna trots att det inte står på förpackningen.
Mjölkprotein hittades i 12 procent av de produkter där mjölk varken angavs som ingrediens eller där det förekom varningsmärkning för möjliga spår av mjölk. Detta var särskilt vanligt i choklad och bageriprodukter. Mjölkprotein kan leda till lika allvarliga reaktioner som jordnötter och nötter.
Den som är allergisk kan reagera med olika symtom, allt från klåda i mun och svalg, magsmärtor, diarré och illamående, andningsbesvär och astma och i värsta fall allergisk chock (anafylaxi).
– Inser företagen vilka konsekvenser felmärkta produkter kan få i ett värsta scenario? Astma- och Allergiförbundet förutsätter att detta leder till åtgärder som kommer att leda till en tryggare situation framöver, säger Maritha Sedvallson.