Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    • Nytt läkemedel mot svår astma på gång
    • Laser räddade Yohanna – efter dubbla diskbråck och steloperation
    • IBS-experten: ”Fler med magproblem kan få en bättre livskvalitet!”  
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Felmärkta livsmedel – stor risk för allergiker

    Felmärkta livsmedel – stor risk för allergiker

    0
    By Hälsorapporten on 28 juni, 2016 Kost och näring

    ”Har man allergi eller annan överkänslighet mot mat är det ett absolut krav att man kan lita på innehållsförteckningen”. Det säger Astma- och allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson, angånde att vart tionde undersökt livsmedel är felmärkt när det gäller ingredienser som många är allergiska mot.

    Undersökningen som genomförts under 2015 i Sverige, Danmark, Finland och Norge presenterades nyligen av Livsmedelsverket.

    – Detta visar hur viktigt det är att våra myndigheter är engagerade och har rutiner för att göra stickprovskontroller. Allt annat är oacceptabelt, fortsätter Maritha Sedvallson.

    I det nordiska projektet kontrollerades märkningen av allergener i totalt 351 produkter. Allergenerna mjölk, hasselnöt, jordnöt, ägg och gluten analyserades i produkter som inte angav dessa som ingredienser. Detta för att se om dessa fanns i produkterna trots att det inte står på förpackningen.

    Mjölkprotein hittades i 12 procent av de produkter där mjölk varken angavs som ingrediens eller där det förekom varningsmärkning för möjliga spår av mjölk. Detta var särskilt vanligt i choklad och bageriprodukter. Mjölkprotein kan leda till lika allvarliga reaktioner som jordnötter och nötter.

    Den som är allergisk kan reagera med olika symtom, allt från klåda i mun och svalg, magsmärtor, diarré och illamående, andningsbesvär och astma och i värsta fall allergisk chock (anafylaxi).

    – Inser företagen vilka konsekvenser felmärkta produkter kan få i ett värsta scenario? Astma- och Allergiförbundet förutsätter att detta leder till åtgärder som kommer att leda till en tryggare situation framöver, säger Maritha Sedvallson.

    Läs den nordiska rapporten här

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      

    IBS-experten: ”Fler med magproblem kan få en bättre livskvalitet!”  

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    10 augusti, 2022

    Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser

    Senaste inläggen
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    11 juli, 2022

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    29 juni, 2022

    Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs

    4 maj, 2022

    Nytt läkemedel mot svår astma på gång

    19 mars, 2022

    Låg kunskap om cancerrisk – nu finns digitalt självtest

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Specialistläkaren som brinner för medicinsk laser
    • Allt färre dör i hjärtinfarkt – men mer finns att göra
    • Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi
    • Risken för demens minskar om hjärt-kärlsjukdom förebyggs
    • Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.