Emelie Walles: ”Jag vill normalisera psykisk ohälsa”

0

Hon driver tre bolag och är såväl framgångsrik influencer som föreläsare och investerare. Kort sagt, Emelie Walles är själva sinnebilden av en framgångsrik affärskvinna. Men samtidigt har hon under hela sitt liv kämpat mot depressioner och panikångest. ”Idag vill jag bidra till att normalisera psykisk ohälsa, inte minst på arbetsplatser”, berättar hon.

Som följare av Emelie i hennes sociala kanaler tänker man spontant på skönhet, lyxiga resor och framgång. Men hon delar också med sig av sina dåliga dagar. Trots att hon lyckats i livet som tuff och framgångsrik entreprenör, drabbas Emelie nämligen fortfarande av panikångestattacker och depressioner.

Det började, som i många andras fall, med en tuff uppväxt.

”Jag tyckte inte att livet var någonting för mig”

– Ett barn ska växa upp med trygghet och kärlek. Det gjorde inte jag. Barn som växer upp utan dessa viktiga delar löper större risk för psykisk ohälsa, det är jag ett klassiskt exempel på. När jag var 12 började jag förstå att jag verkligen inte mådde bra, och då försökte jag för första gången ta livet av mig. ”Livet är ingenting för mig”, tänkte jag och det är lätt att tycka så när man är i den åldern, förklarar Emelie.

Lyckligtvis lyckades Emelie inte att ta sitt liv och hon bestämde sig för att istället pina sig igenom åren tills hon kunde flytta hemifrån. Som 18-åring hamnade hon till att börja med på ett kvinnohem för hemlösa i Malmö.

– Det var en hemsk upplevelse. Senare flyttade jag hem till min bästa väninna, och efter ytterligare en tid lyckades jag få en egen liten etta.

Träning är en viktig investering

“Jag tänkte i ett tidigt skede att antingen sjukskriver jag mig resten av livet eller också skapar jag en vardag som passar mig. Jag valde det sistnämnda”, säger Emelie Walles.

Här någonstans började det vända för Emelie. Hon arbetade på olika företag och upptäckte sitt starka driv och att hon trivdes och mådde bäst av att arbeta strukturerat och målmedvetet. Detta trots att panikångestattackerna fortsatte att komma.

– Efter några år började jag med att starta upp mina egna företag. Idag driver jag tre bolag och har nyligen investerat i ett bolag inom träning och hälsa.

– Det kändes som en viktig investering. När jag träffade min PT för en tid sedan hade jag mått extremt dåligt under en period, med panikångestattacker varje dag. Träning är ett sätt för mig att hålla mig över ytan, berättar Emelie.

Emelie, jag vet att du jobbar sju dagar i veckan idag. Hur fixar du det med psykisk ohälsa och två barn?

– Det är min medicin att ha ett strukturerat liv i kombination med god sömn, kost och just träning. Jag tänkte i ett tidigt skede att antingen sjukskriver jag mig resten av livet eller också skapar jag en vardag som passar mig. Jag valde det sistnämnda. Jag gillar när det händer saker hela tiden och har inget behov av att bara sätta mig framför tv:n på fredagskvällen.

– Då jag själv har byggt upp min vardag så finns också förståelse bland mina arbetskamrater om jag till exempel behöver en paus för att gå ut och ta lite luft under ett möte. Eller om jag behöver jobba hemifrån någon dag ibland. Mitt budskap är att det inte ska vara konstigare än att man har huvudvärk eller är förkyld. Det är det jag menar med att jag vill normalisera psykisk ohälsa. Det finns en slags skam och en rädsla för den här typen av besvär, och så ska det inte behöva vara. Jag känner att jag måste ta den här kampen.

Berätta om ditt engagemang i Maskrosbarn!

– Förutom att jag har mina sociala kanaler och mina föreläsningar där jag förmedlar mitt budskap, kände jag att jag måste göra ännu mer. Maskrosbarn är en fantastisk organisation som vänder sig till barn med föräldrar där det antingen finns psykisk ohälsa eller missbruksproblematik. Kan jag hjälpa till redan där har jag större chans att påverka framtiden. Ingen 12-åring ska behöva planera att ta sitt liv. Jag använder mig av mina egna erfarenheter och mitt engagemang i Maskrosbarn är helt ideellt.

Vad skulle du vilja ge för råd till unga tjejer som drabbats av psykisk ohälsa?

– Jag förstår givetvis att det jag har byggt upp med min enorma drivkraft inte är nyckeln för alla andra. Men när jag är ute och föreläser om detta så är budskapet att just våga säga att du har psykisk ohälsa. Våga ringa chefen och säga att du behöver vara hemma några dagar till exempel. Det behöver inte vara så dramatiskt. Mitt mål är att unga tjejer ska känna att de kan säga som det är.

Hur ser framtiden ut för dig, kommer du kunna utveckla dina bolag ytterligare och hur kan du påverka ännu mer gällande psykisk ohälsa?

– Min största affärsmässiga vision just nu är att mitt bolag Magic Steps, som säljer skor på nätet, ska bli ledande i Skandinavien. Vi har numera expanderat i sju länder. En minst lika stor vision är att kunna göra stor påverkan i näringslivet. Jag vill bli näringslivets mäktigaste kvinna, så att jag kan påverka maximalt gällande psykisk ohälsa. Hur många stora företagsledare finns det som pratar om detta ämne idag? Det är inte många. Företagsledare pratar bara om framgång men jag tror att psykisk ohälsa finns lika mycket i näringslivet. Jag vill i framtiden kunna påverka arbetsplatser.

– Vi behöver fler förebilder i alla led. Det ska inte vara så komplicerat att berätta för chefen hur man mår. Det vill jag bidra till, säger Emelie Walles.

Läs mer om Emelie Walles här

Fler artiklar i ämnet psykologi här

Text: Mats Holmström

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.