Brist på läkemedel i flera EU-länder

0

Sveriges ökande problem med tillfälliga brister på läkemedel sprider sig även runtom i Europa. Frankrike är ett av de hårt drabbade länderna som nu ställer sig bakom det nederländska förslaget om en gemensam europeisk läkemedelstillverkare som ska säkerställa mediciner till EU-medborgare. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt Läkemedelsverket restnoterades 700 läkemedel i Sverige förra året och i år kan det handla om tusen. Denna sommar handlar det bland annat om litium, som bland annat är nödvändigt för personer med bipolär sjukdom, då ett avbrott i behandlingen kan vara livshotande.

Förslag om EU-gemensam läkemedelstillverkare

I Frankrike har bland annat neurologer larmat om brist på mediciner för Parkinsonsjuka. Enligt SvD saknas även kortison, insulin, blodtrycksmediciner, mediciner för olika slags cancervård och fjorton viktiga vaccin.

Liknade situationer uppges länder som Belgien och Polen och Italien befinna sig i. För att råda bot på en i längden ohållbar situation har därför Nederländernas hälsominister Bruno Bruins förslagit en offentligt ägd läkemedelstillverkare på EU-nivå.

Läkemedel måste kunna garanteras

Enligt Bruins skulle EU-medborgare på så sätt kunna förses med de nödvändigaste medicinerna. Nu ställer sig enligt uppgift hans franska kollega Agnés Buzy bakom förslaget.

Enligt SvD varnade EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis nyligen Europas läkemedelsbolag om åtgärder och lösningar ”som läkemedelsindustrin inte skulle gilla”, om de inte kunde garantera leverans i Europa.

Källor: SvD, SVT Nyheter

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.