Blodanalyser hjälpte Sofi till comeback

0

Spjutkasterskan Sofi Flinks väg mot världstoppen tycktes spikrak när hon 2014 drabbades av en axelskada och tvingades ändra hela sitt träningsupplägg. Genom halverad träningsdos och täta blodanalyser i samarbete med Blodkollen är hon nu tillbaka med full kraft. ”Nu siktar jag på EM i Berlin i augusti”, berättar hon.

Sofi, 23 år och uppväxt i Hallstahammar, vann JVM-guld 2012 och gick till final i VM året efter. Fram till dess hade hon inte stött på några motgångar överhuvudtaget, berättar hon.

– Jag hade ett otroligt bra flow fram till 2014, då det stora målet var att försvara mitt JVM-guld. Jag blev dock ”bara” tvåa vilket var en stor besvikelse. Samma år började jag få ont i fötter, knän, rygg och till sist kom axelskadan som jag dragits med sedan dess.

blodanalyser

Sofi innan träning i hemmahallen Westinghouse Arena i Västerås. Fotograf: Mats Holmström

Ökade på träningen ytterligare

Sofi berättar att spjutkastning kräver en specifik, grenspecifik träning med fokus på en kombination av ren styrka, rörlighet och teknik. Inte minst för att komma ut i de extrema vinklar med axeln som grenen kräver.

– Det stämmer. Och när jag slagit igenom i JVM blev det så att jag ville fortsätta och satsa ännu hårdare. Jag kände att min styrka alltid hade varit tekniken men att jag inte låg lika bra till fysiskt som några av mina konkurrenter. Därför ökade jag på träningen ytterligare, från en redan hög nivå. Samtidigt vet jag idag att jag bland annat inte åt tillräckligt bra, eller tillräckligt mycket. Något som i kombination med den hårda träningen givetvis inte fungerade i längden, konstaterar hon.

Hösten 2016, efter flera dåliga säsonger med misslyckat OS-kval och missad EM-final, började ändå en slags vändning för Sofi.

Blodanalyser gav viktiga svar

– Jag var så trött på att vara besviken, att ha tränat så mycket men inte fått någon belöning. Jag kände att jag måste få ha lite kul och började därför spela handboll igen, något jag gjorde när jag var yngre. Samtidigt drog jag ner rejält på träningsmängden. Från att ha kört två pass om dagen sex dagar i veckan, plus att jag ibland kunde lägga till ett löppass efteråt, tränar jag numera ett pass om dagen, 5–6 dagar i veckan.

Jag ville få tillbaka lite glädje helt enkelt. Och till min förvåning blev mina resultat allt bättre.

Under 2015 började Sofi även kontrollera sina blodvärden i samråd med pappa Vesa Jämsä, kiropraktor och en av Sofis tränare och stöd under hela hennes karriär. I början gjordes dessa blodanalyser med hjälp av en näringsterapeut men när Vesa kom i kontakt med Lovisa Ryding och hennes e-tjänst Blodkollen blev kontrollerna allt tätare och det visade sig att Sofi hade flera brister som kunde åtgärdas genom anpassad kost, tillskott och andra åtgärder.

Minskad träningsdos och Blodkollen blev vändningen

– Min hårda träning hade gett mig symtom som dålig hy, störningar i menstruationen och stora utslag på den skadade axeln. Det var mycket som inte kändes bra och jag hade dessutom en ständig stress i kroppen som bland annat gjorde att jag vaknade varje natt och inte kunde somna om. Mitt HB-värde (mäter ev. blodbrist) låg på 100 vilket är alldeles för lågt, numera ligger det på 130. Det är också viktigt att hålla koll på exempelvis järnvärdet när man tränar och tävlar på elitnivå.

De täta kontrollerna av mina blodvärden avslöjade mina brister och genom blodanalyser har jag kunnat följa insidan hela vägen och åtgärda bristerna vartefter. Detta i kombination med en rejält minskad träningsdos har gjort att jag mår jättebra nu. Min återhämtning fungerar också bättre i samband med att jag lärt mig lyssna på kroppens signaler. Jag ser ljust på framtiden igen.

”Proaktiv hälsa kan alla ha nytta av”

– En tjänst som Blodkollen är ett fantastiskt redskap som man inte behöver vara elitidrottare för att ha stor nytta av. Även i mitt arbete som kiropraktor samarbetar jag med Blodkollen och kan därmed hjälpa mina patienter att proaktivt förebygga framtida besvär, berättar Vesa Jämsä.

Sofi Flink, som nu återgått till att delta i 10–15 tävlingar per år, har nu blicken riktad mot EM i Berlin, som går av stapeln 7–12 augusti. I GP-tävlingen i finländska Joensuu i början av juli kastade hon över 60 meter för första gången på fem år. Med 60,59 i det sista kastet tog hon inte bara hem segern, utan passerade också kvalgränsen till EM (59 meter) med god marginal.

– Så otroligt skönt. Jag har stora förhoppningar inför EM och känner mig bättre än på mycket länge, avslutar hon.

Läs mer om Blodkollen här

Text och foto: Mats Holmström

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.