Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    • Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen
    • Cellterapi kan bevara insulinproduktionen vid typ 1-diabetes
    • Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Ät ägg med gott samvete

    Ät ägg med gott samvete

    0
    By Hälsorapporten on 22 september, 2015 Kost och näring

    ”De gamla rekommendationerna om att äta högst 2-3 ägg i veckan, som är baserat på missvisande varningar för kolesterol lever kvar på många håll trots att ägg är ett hälsosamt val av nyttigt fett”. Det konstaterar näringsexperten Christer Rosén som disputerat inom Livsmedelsteknik, angående en färsk undersökning som visar att sju av tio svenskar fortfarande tror att kolesterol är skadligt för hälsan.

    – Sammansättningen av fettsyra i vanliga svenska ägg överensstämmer i stort sett helt med de nya svenska och nordiska rekommendationerna, fortsätter Christer Rosén, som arbetat med äggbaserade nutritionsprodukter sedan slutet av 90-talet.

    Undersökningen är genomförd på uppdrag av branschorganisationen Svenska Ägg som menar att Livsmedelsverkets gamla felaktiga rekommendationer gällande kolesterolintag lever kvar hos många och att myndigheterna inte informerat tillräckligt om den förändrade synen på kolesterol.

    I USA har en expertgrupp tagit fram ett förslag till nya nationella kostråd där kolesterol helt plockats bort från listan över riskabla näringsämnen. De nya kostråden i USA bygger på nyligen utförda studier som visar att det inte finns något samband mellan intag av kolesterol från mat och kolesterolhalten i blodet (så kallad serumkolesterol). Istället betonas hälsoriskerna med socker och snabba kolhydrater.

    – Livsmedelsverket har gjort en liknande förändring men utan att upplysa om att deras tidigare rekommendationer att begränsa intaget av ägg, var felaktig. Undersökningen som vi har genomfört, där sju av tio fortfarande tror att kolesterol är farligt, är ett bevis på att informationen inte nått fram, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg.

    Enligt branschorganisationen är ägg näringsmässigt ett av de mest kompletta livsmedel som finns. En äggfrukost är långt nyttigare än en frukost med nyckelhålsmärkta produkter i form av sötad yoghurt och sockrade flingor.

    – Vi har lagt fram som förslag till Livsmedelsverket att ägg borde nyckelhålsmärkas, eftersom ägget lever upp till märkningens kriterier. Syftet med nyckelhålsmärkningen är att göra det enklare för konsumenter att göra hälsosammare val. Som det ser ut idag styrs konsumenten att välja livsmedel som jämfört med ägg är sämre ur ett hälsoperspektiv, säger Astrid Lovén Persson.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Laserakupunktur och medicinsk laser blev Eva-Maries framgångsrika behandlingskombination mot smärttillstånd      

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    11 mars, 2023

    Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    13 mars, 2023

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    24 januari, 2023

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    22 november, 2022

    Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår

    18 september, 2022

    ADHD ger högre risk för hjärt-kärlsjukdomar

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.