Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos

”Några av de mest tröstande orden i universum är ”Jag också”. Det ögonblicket när du inser att din kamp också är någon annans kamp. Att du inte är ensam. Att det finns andra som har kämpat, precis som du”

Nu är Nadja Öströms efterlängtade bok Sköldkörtelsjuk & Frisk – Ett inre kaos släppt hos nätbokhandlare som Adlibris och Bokus. I tidningen Kurera kan du läsa en färsk intervju med Nadja här. Boken är en biografi där Nadja öppenhjärtigt beskriver sin långa kamp mot sköldkörteldiagnoserna Hashimotos sjukdom och hypotyreos, samtidigt som hon ger läsaren massor med fakta om sköldkörtelhälsa, den viktiga kosten och inte minst om livet självt.

Läs förordet exklusivt hos Hälsorapporten nedan och följ länken längst ned för att beställa ett signerat exemplar av Nadja själv!

FÖRORD

Sköldkörteln är ett litet organ som bara väger ungefär 20 gram men vars funktion är livsviktig. Det har jag fått erfara under de senaste 17 åren av mitt vuxna liv och jag är smärtsamt medveten om att jag inte är ensam. När denna bok tar sin början befinner vi oss i början av 2000-talet och jag hade då sedan länge varit en levnadsglad, positiv och närmast överenergisk egenföretagare som ständigt hade något på gång. För många var jag nog själva sinnebilden av just den energiska, käcka och smått galna frisörskan som tog sig an livet med en cigarett i ena handen och en kaffekopp i den andra. Och det så gott som alltid med ett leende på läpparna.

Jag hade så tydliga mål i sikte där och då. Jag hade haft det så länge och jag bara fortsatte att köra på utan minsta tanke på min hälsa. Redan här tror jag många känner igen sig. För mig var det så viktigt och även självklart att jag skulle klara av allt och att jag skulle orka. Jag var den där duktiga flickan, den där ostoppbara, oavsett vad det gällde. Det var den typen av kvinna jag var och jag älskade verkligen det jag gjorde. Livet var en fest på riktigt, en natt på dansgolvet var av största glädje och snarare regel än undantag. Därmed inte sagt att långa arbetsdagar som frisör och egen salong någonsin var ett hinder för att livet skulle vara just den där stora festen. Det var nästan en förutsättning. Ett behov. Ett kall. En passion. Kalla det vad du vill.

Men den bilfärd en sen vinterkväll i december 2001 som beskrivs i första kapitlet i den här boken förändrade allt och min resa mot ett helt annat liv påbörjades. Det är åtminstone min egen fasta övertygelse att det var här som allt började. Eller åtminstone bröt ut. Att det var bilresan och det som hände mig under den som ledde till hållplatserna i min resa som utgörs av sköldkörtelsjukdomarna Hashimotos sjukdom och Hypotyreos. Diagnoser som, när jag väl fick dem, skulle komma att påverka min syn på mig själv men även på sjukvården. Det som hände var att min sköldkörtel drabbades av en autoimmun attack och förstördes. Det ledde till diagnosen Hashimotos sjukdom. Hashimotos, denna förvirrande sjukdom som i sin tur leder till Hypotyreos som är en underfunktion av sköldkörteln.

Sköldkörteln, som bara väger 20 gram men är så viktig. Allt detta säger inte så mycket för den oinvigde men jag vet att resten av er vet vad det innebär och ni är många. Det här är en av flera anledningar till att jag skrivit den här boken. Att jag är så långt ifrån ensam och att den oinvigde behöver veta mer. Och inte minst att jag inte förstod någonting när det hände. Ingen verkade heller kunna förklara för mig vad som hände i min kropp och hur jag skulle bekämpa det. Det tog många år innan jag förstod det, alldeles för många. Det tog ännu längre tid innan jag fick mina diagnoser och sedan ytterligare en evighet innan jag fick rätt hjälp av vården. Och jag fick på flera sätt själv se till att det hände. Inte heller på det sättet är jag ensam. Därför känns det så otroligt viktigt att jag skriver den här boken. Viktigt både för mig och för dig som läser.

Precis här, under min traumatiska bilresa, började nämligen en kamp som för min egen del blev så mycket längre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. En mångårig och slitsam kamp som ännu inte är vunnen men där jag genom alla år av tvivel och kämpaglöd haft styrkan och möjligheten att påverka såväl mitt eget som andra drabbades liv i rätt riktning. Jag själv mår riktigt bra idag men på vägen har jag fått uppleva en sjukvård med sviktande kunskaper. En vård som inte såg mig eller alla andra i samma situation. När det var som mest nattsvart ville jag faktiskt ta mitt liv och jag tackar min livsvilja och min fantastiska familj att jag orkade kämpa och att jag mår så bra idag.

Det krävdes dock tio år av kamp innan jag ens fick mina diagnoser. Under alla dessa år av oro, rädsla, kamp och känslan av att vara nära livets slut lyckades jag till slut vända mina motgångar i hälsa till medgångar. Jag vände dem till ny energi, livsglädje och bränsle. Bränsle för att orka med den långa resan tillbaka till den gamla Nadja i ny och uppdaterad version. Under tiden skaffade jag mig inte bara nya kunskaper och en ny karriär, utan även vänner för livet. Det är jag tacksam för, trots allt som drabbat mig. Mer än tacksam.

Döm förresten om min förvåning när jag inför skrivandet av den här boken insåg att jag idag faktiskt åter blivit den där sprudlande och energiska egenföretagaren till kvinna som jag beskriver i inledningen. Eller nästan ännu mer faktiskt. Ja, jag tror på riktigt att jag är ännu mer Nadja nu. Åren har gått efter allt som hänt och min lilla älskade familj har växt trots att allt en dag vändes upp och ner. Som min egen försökskanin har jag genomgått så otroligt många prövningar och perioder där jag sett en helt annan Nadja i spegeln. Prövningar som jag vill berätta om för dig och som kanske kan hjälpa dig som läsare att för egen del hitta nycklarna till ett friskare och energirikare liv. Faktiskt oavsett om du är sköldkörtelsjuk eller inte. De autoimmuna sjukdomarna är nämligen många och de kunskaper och erfarenheter jag tillägnat mig längs vägen hoppas jag även kunna vara av intresse och till hjälp för väldigt många av er andra som bara vill må bättre och njuta av livet fullt ut. Något jag själv gör nu och också gjorde innan den där bilfärden som du snart ska få läsa om.

sköldkörtelsjuk

Nadja Öströms, författare. Foto: Håkan Elmquist

Jag var fram till nyligen ordförande i Sköldkörtelföreningen i tre år och har under den senare delen av min resa utbildat mig till kost- och näringsrådgivare. Jag har också fördjupat mina kunskaper inom bland annat basmedicin, tarmhälsa och toxisk belastning. Allt detta är ett resultat av att jag varit min egen coach, projektledare och försökskanin. Allt detta har också bidragit till att jag orkat kämpa, att jag kunnat hjälpa mig själv och att jag till slut även lyckats bli hjälpt av den många gånger ovilliga vården. Visst, det här är ämnen som alltid intresserat mig. Hur vår hälsa hänger ihop, vad som påverkar vad och varför. Hur man lever med en autoimmun sjukdom utan att bli galen och ge upp. Kunskap är alltid viktigt. Erfarenhet likaså. Men när jag nu ändå varit mitt egna levande exempel och min alldeles egna försökskanin i så många år, vill jag med den här boken dela med mig av hela min historia och blanda den med fakta och kunskaper jag skaffat mig, samt kanske hjälpa och vara ett stöd för någon eller några av er andra. Vi är så otroligt många som lider i det tysta och jag vet att många kommer att känna igen sig. Den berömda igenkänningsfaktorn är därför en viktig del av den här boken. En röd tråd genom hela min historia.

Idag driver jag fortfarande min salong och jag är fortfarande aktiv i Sköldkörtelföreningen, som nyligen ombildats till Sköldkörtelförbundet. Jag är också kost- och näringsrådgivare under namnet Matcoachen och pratar om sköldkörtelhälsa, autoimmuna sjukdomar och allmänhälsa i föreläsningen ”Sköldkörtelsjuk och frisk – hur gör man?” För övrigt en föreläsning där jag också berättar om delar av min egen långa kamp och livshistoria. Om mitt liv som sköldkörtelsjuk med Hashimotos sjukdom och Hypotyreos. Hur jag tänkte och gjorde. Hur jag blev lycklig igen, hur jag lyckades bli den nygamla och uppdaterade Nadja, hur jag kämpat, hur jag orkat, och varför.

Men i den här boken får du verkligen allt. Du får hela min resa med det där lilla organet på 20 gram som kallas sköldkörteln i passagerarsätet, och mycket annat av allt det där andra viktiga som kallas livet. Du får allt om vad som påverkat det lilla organet och därmed mig. Läs därför gärna om hur det har varit i mitt liv och hur det är i så otroligt många andras men förhoppningsvis inte i ditt. Och om det inte har varit eller är så i ditt liv så hoppas jag att du läser för att du förmodligen har någon som står dig väldigt nära och som i sin tur upplevt eller kommer att uppleva just denna typ av kamp. Tro mig.

Vi är många som lider i det tysta och här är vi nu. Fortfarande. Precis som vi alltid har varit. Vi kommer att fortsätta finnas. Fortsätta kämpa.

Välkommen till min resa!

/Nadja Öström 30.06.2017 

Beställ boken på Adlibris här

Beställ boken på Bokus här

Läs färsk intervju med Nadja i tidningen Kurera här (mars 2018)

Läs Hälsorapportens intervju med Nadja om arbetet med boken (från december 2017)  

Beställ signerat exemplar av boken på Nadjas hemsida