När de båda kockarna Giuseppe ”Peppe” Perricci och Maria Frääs fick sin första son 2008 flyttade paret från Rom till Rättvik. Men sonen ville inte äta den industriella barnmaten som fanns i butik och där någonstans föddes idén att starta företaget Peppes Barnmat. Nu erbjuder Peppes ett rikt sortiment av färska, ekologiska, allergianpassade rätter för våra minsta, samt även vegetariska alternativ.
Maten har alltid varit en central del i Peppes och Marias liv och det var också genom maten de träffades i Rom, när Maria sökte jobb på den restaurang där Peppe arbetade. Väl tillbaka i Rättvik, där Maria har sina rötter, fick Peppe anställning som kock på Stiftsgården och uppmärksammade ganska snart att det var svårt att få tag i vällagad, icke-industriell mat till sonen Giulio Olle.
– En bra idé kommer till efter att ett barn har fötts och det var det som hände oss. Eftersom vår Giulio Olle vägrade att äta kommersiell barnmat, började vi göra den själva hemma. En dag på jobbet kom jag på idén att börja producera barnmat, och så började vi fundera och testa oss fram.
– I Italien äter inte barn burkmat. Det är inte ens plan D. Vi ville inte ge Giulio Olle processad mat som vi inte visste hur den var gjord eller varifrån den kom. Därför fick Giulio Olle bli vår testpilot. Han har smakat allt vi har gjort , berättar Peppe.
Efter att ha diskuterat idén med vänner och bekanta började paret provlaga rätter i samarbete med dietisten Linnéa Nallgård , fick hjälp med hemsida och det tekniska av Jesper Wallerborg och skapade sig ett nätverk i närområdet där de levererade direkt hem till sina kunder.
– Ja, det var en första prövotid för att se hur marknaden såg ut och hur hela produktionskedjan skulle utformas. Responsen var fantastik, barnen var nöjda och familjerna var verkligen glada att få leverans hem till sig från oss. Sedan utvecklade vi vårt nätverk och började leverera även i Stockholmsområdet. Sortimentet var då ännu inte allergianpassat och ekologiskt men färskt och givetvis utan tillsatser, berättar Peppe.
Hittade legotillverkare
Peppes produkter gjorde succé hos ett antal utvalda kunder men målet från start för att kunna utveckla verksamheten var att förlänga hållbarheten utan att behöva använda tillsatser och att göra rätterna ekologiska. Därför började Peppe och Maria leta efter en legotillverkare till sina produkter, delvis också för att kunna koncentrera sig på marknadsföringen vid sidan om sina ordinarie arbeten och inte behöva göra allt själva. Det började bli slitsamt i längden och var inte heller särskilt lönsamt.
– Det stämmer, och under den tiden gjorde vi ett litet uppehåll. Men sedan hittade vi vår samarbetspartner på Öland som nu producerar alla rätter åt oss efter de recept som vi tagit fram och som allergianpassats med hjälp av vår dietist Linnéa. Med hjälp av en speciell produktionsteknik har nu alla produkter också tre månaders hållbarhet och är samtliga ekologiska, förklarar Peppe.
”Alla barn ska få en bra start”
Precis innan julperioden 2015 började Peppes Barnmat på allvar att lanseras gentemot de stora kedjorna och sedan en tid kan man exempelvis hitta produkterna hos matkasseföretaget MatHem där flera kampanjer redan har slagit väl ut. Giuseppe ”Peppe” Perricci, som numera är stolt tvåbarnsfar, är förhoppningsfull inför utvecklingen 2016.
– Vår tanke från början har varit att alla barn ska kunna få en bra matstart i livet, och det utan tillsatser. Nu kan vi erbjuda en rad rätter som är färska, ekologiska och fria från ägg, gluten och mjölk och som vi vet att barnen tycker är goda. Så vi hoppas verkligen att våra produkter ska uppmärksammas av ännu fler småbarnsföräldrar under det nya året!
Läs mer om Peppes och produkterna på peppesbarnmat.se