Enligt nationella studier förekommer malnutrition och undernäring hos cirka 40 procent av alla patienter som vårdas inneliggande på sjukhus. Därför kommer ett nytt nutritionsteam att bildas på Akademiska sjukhuset, lett av chefsläkare Margareta Öhrvall.
Det är för att stärka nutritionsbehandlingen hos svårt sjuka vuxna patienter som teamet ska bildas. Vikten av matvanor och nutrition uppmärksammas också under temadagar på sjukhuset 2–5 maj, berättar man.
– Vi vet att cirka 60 procent av all undernäring bland inneliggande patienter är vårdrelaterad. Det vill säga att patienterna oftast blir undernärda under vårdtiden. Det nya nutritionsteamet ska både arbeta med rådgivning ute på sjukhuset vid svåra fall, berättar Margareta Öhrvall, som är chefsläkare och ordförande i Nutritionsrådet.
Teamet arbetar mobilt med att förebygga undernäring
Initiativet till bildandet av nutritionsteamet kommer från sjukhusets nutritionsråd som har till uppgift att utveckla, leda och samordna nutritions- och kostfrågor. Ett etablerat nutritionsteam finns sedan tidigare på Akademiska Barnsjukhuset med goda erfarenheter.
I nutritionsteamet ska såväl dietist, läkare och sjuksköterska ingå. Tanken är att teamet ska arbeta mobilt ute på sjukhuset med svårare nutritionsfall, framförallt patienter som har allvarliga problem med näringsintag/undernäring.
Akademiska sjukhuset har som mål att minst 75 procent av patienterna som vårdas i heldygnsvård ska få minst 75 procent av sitt beräknade energibehov tillgodosett. Vid inskrivning görs en riskbedömning som avser undernäring och vid behov sätts åtgärder in. En dag i oktober varje år genomförs Dagen Nutrition på sjukhuset då man mäter hur stor andel patienter som uppnår målet.
Fler ska få sitt energibehov tillgodosett
– Enligt den senaste mätningen från 2016 görs fler riskbedömningar än året innan, men något färre patienter får sitt beräknade energibehov tillgodosett. Det är något vi har ambitionen att ändra på, fortsätter Margareta Öhrvall.
Fakta: Den 2-5 maj görs en särskild satsning på information om matens betydelse för hälsan på Akademiska. Syftet är att öka kunskapen om mat och nutrition hos vårdpersonalen och påminna om vad man kan göra för att stödja patienter, oavsett om det rör ohälsosamma matvanor eller undernäring. Bland annat kommer patienterna att informeras via väntrums-TV och brickunderlägg. Den 5 maj anordnas en kostnadsfri utbildningsdag för all personal av Swespen (Swedish Society for Clinical Nutrition and Metabolism) i samarbete med nutritionsrådet.
Källa: Pressinformation från Akademiska sjukhuset