Solbränna är egentligen en pigmentförändring i huden som sker när den utsätts för ultraviolett strålning (UV). När huden blir solbränd så bildar den pigment som tar upp mer av UV-strålningen och skyddar huden. Det är detta pigment, melanin, som gör att huden blir brun!
När du är i solen försöker huden att skydda sig mot UV-strålarna, och även om det är molnigt ute så tränger UV-strålarna igenom molnen och når din hud. Det är viktigt att skydda huden från solskador orsakade av UV-strålning. Naturliga komponenter i huden kan dock hjälpa huden att skydda sig inifrån och ut!
Vad är melanin?
Melanin är ett pigment i huden som skyddar dig mot solens farliga strålar, och som kan absorbera strålarna och på så sätt skydda huden. Personer med mörk hud har naturligt sett en högre mängd av pigmentet i huden än de med ljusare hud. Melanin-produktionen i huden kan öka över tid, vilket gör att du får ett bättre skydd mot det skadliga UV-strålarna.
I överhuden (epdermis) finns det tre sorters celler. De celler som förekommer mest är keratinocyter (90 %) som i sin tur tillverkar keratin. Dessa celler tar upp melanin från melanocyter, som ligger i det nedersta skiktet av överhuden. Insprängt mellan keratinocyterna finns langerhans-celler som ingår i det adaptiva immunförsvaret).
Mer ingående kan man säga att hudpigmentering speglar en interaktion mellan två celltyper inom en epidermal-melanin-enhet. Melanocyter i epidermis (överhuden) basala skikt syntetiseras melaninpigment i specialiserade membranbundna fack som kallas melanosomer. Melaninerna i melanosomerna polymeriserar på en amyloidmatris för att bilda en melaninkärna. Därefter överförs melaninpigment från melanocytdendriter till nära tillnärmade keratinocyter i det basala epidermala skiktet. Keratinocyter lagrar melanin i membranbundna fack och placerar dem i en ”hjälm” som omger kärnan för att skydda sitt DNA från UV-strålning.
Skyddar huden och gör den solbränd
Melaninerna ger alltså huden dess brunbrända look, samtidigt som mängden melanin ökar vid solbränna. Förutom att göra huden solbränd så skyddar melanin även huden från solens skadliga UV-strålar. Förenklat innebär det att ju mer melanin som finns i huden, desto brunare blir vi och vi får vidare ett högre skydd mot UV-strålar. UV-strålar kan i sin tur orsaka hudcancer och att vårt kollagen bryts ner.
Melanin är en polymer som är uppbyggd av en kedja av molekyldelar, monomerer. Melanocyter producerar främst två typer av pigment: feomelanin (röd) och eumelanin (mörkbrun)
Feomelanin är ett humant melanin, som finns i mindre mängd i hud och hår. Ljushyade människor har större mängd feomelanin än mörkhyade. Feomelanin innehåller aminosyran cystein vilket ger röd/gula färgtoner, och feoalanin finns mycket riktigt i stora mängder i rött hår och bidrar även med den rödaktiga färgen hos fräknar.
UVB-strålning ökar mängden melanin i huden
UVA-strålning framkallar inte solbränna, men når djupare ner i huden och kan bryta ner bindvävsproteinet kollagen, vilket bland annat påskyndar hudens åldrande, och gör huden rynkig och oelastisk. Har du läst tidigare artiklar om kollagen, så förstår du hur viktigt det är att skydda detta protein – för både din hälsa och skönhet skull.
UVA-strålningen gör så att det melanin som bildats från UVB-strålningen blir mörkare. UVA-strålningen kan även frigöra melanin från melanocyterna, men ökar däremot inte mängden melanin i kroppen, som UVB-strålningen gör.
Den solbränna som skapas av ökad melanogenes varar typiskt några veckor eller månader, mycket längre än den solbränna som skapas av oxidation av tidigare melanin (det som sker när huden utsätts för UVA-strålning), och är alltså ett verkande skydd mot strålskador från UV-strålning, och inte bara kosmetisk.
Var i kroppen finns melaninet?
Melanin finns förutom i huden även i håret, i näthinnan, i njurens märg och i binjurens ”zona reticularis”, i innerörat, och på några ställen i hjärnan. Eumelanin är det vanligaste melaninet i människans hud och hår, och mörkhyade människor har mera av detta. Eumelanin färgar hår från brunt till svart, och eumelanin är även den form av melanin som vanligen saknas vid albinism.
Text: Natalie Rovaniemi, nutritionist och grundare av Celloptimum AB