Efter att i många år ha bedrivit ett målinriktat arbete med att ersätta palmoljan i sina produkter rapporterar nu Orkla Foods Sverige att andelen palmolja i sortimentet har minskats med över 80%. Av det som återstår är dessutom en växande andel segregerad och hållbart producerad palmolja.
Insatsen har gjorts i ett samarbete med företagets leverantörer, genom stöd till bönder som producerar hållbar olja och genom engagerade medarbetare.
– Det har också inneburit ett omfattande utvecklingsarbete. Att ta bort eller byta ut en ingrediens är en större utmaning än man kan tro. Alternativet måste vara bättre ur både hälso- och miljöperspektiv och fylla samma funktion som palmoljan, berättar Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.
Segregerad palmolja är palmolja som har skiljts ut från annan olja och garanterat kommer från en hållbarhetscertifierad odling, vilket också kräver en del arbete att få fram enligt Orkla.
– Vårt täta samarbete med våra leverantörer är en framgångsfaktor där. Dessutom har vi gått med i ett spårbarhetssystem för palmolja som heter Known Sources. En tredjedel av den palmolja som vi fortfarande använder är nu segregerad.
– Vi fortsätter också att köpa Green Palm-certifikat, som innebär att vi för varje ton palmolja betalar en summa till odlare som odlar hållbart. På så sätt kan tillgången på segregerad palmolja öka, även om det tar tid, säger Cecilia Sjöholm.