”Prova glutenfritt”. Det rådet fick Marta Dell´Anna av sin läkare efter att ha haft magproblem sedan barndomen och som vuxen blivit sjuk i återkommande infektioner. Rådet hjälpte och därmed var fröet till Gluten Free Makers och varumärket Martas sått. ”En hel familj ska kunna dela på samma bröd. Det ska vara gott och alla mår bra av att äta glutenfritt utan onödiga tillsatser”, säger hon.
Första intrycket av Marta är att hon är en pigg och sprudlande version av hälsan själv. Så är också fallet idag, och hon berättar att kosten har haft en avgörande betydelse på vägen dit.
– Jag är halvitalienska och matlagning har alltid varit viktigt i min familj. Det betyder att man inte äter vad som helst, men samtidigt har jag haft problem med magen sedan jag var liten. Jag började tidigt med att äta laktosfritt men kollade aldrig riktigt upp det där med gluten som barn.
– Mitt intresse för hälsa startade i sin tur som tonåring, när min mamma fick mig att börja med meditation. Jag trodde inte alls på detta, men fastnade snart för livsstilen och arbetar idag även som yogalärare hemma i Malmö, berättar Marta.
Började successivt att dra ner på gluten
I takt med att hälsointresset växte började Marta även intressera sig för hälsosam kost. Gluten var fortfarande en del av hennes kosthållning, men hon gick ständigt omkring med uppsvullen mage.
– Jag klarade mig ändå ganska bra, man vänjer sig som bekant vid det mesta. Senare i livet blev jag dock ordentligt sjuk. Jag fick flera infektioner i kroppen, blev sängliggande med nedsatt immunförsvar och hade hela tiden ont i magen. Jag var helt utmattad av det här, minns Marta.
När hon fick rådet av sin läkare att utesluta gluten kände Marta till att börja med inget spirande hopp.
– Nej, jag trodde inte att det skulle göra så mycket för mig men jag gav det en chans och började successivt att äta mer glutenfritt. På den tiden arbetade jag på ett arkitektkontor och minns så väl frukostarna. Först tog jag med det vanliga brödet till jobbet, sedan blev det rågbröd, varpå jag till sist gick över till de glutenfria knäckebröden.
”Fler måste få äta gott och glutenfritt bröd”
– Till min förvåning kände jag en snabb förbättring. Bara efter några veckor mådde jag riktigt bra, och sedan dess har jag inte varit sjuk på det sättet. Jag började passionerat baka glutenfritt hemma, samtidigt som jag tittade på innehållet i produkter som fanns i butik. De innehöll bland annat vetestärkelse och raffinerat socker. Det kändes inte bra att stoppa i sig, och det var inte särskilt gott.
Efter en tid skaffade sig Marta ett extraknäck där hon bakade glutenfritt bröd på ett café. Hennes bröd blev genast populära och hon kände att det var dags att göra någonting av hennes idé.
– Fler måste få äta gott och glutenfritt bröd, tänkte jag. Min sambo pushade mig till att göra verklighet av att följa min dröm, jag hade nog inte vågat annars. Jag började baka ännu mer bröd hemma, anordnade provsmakningar och tog alltid med mitt bröd på fester och bjudningar. Utöver det hade jag pilotförsäljningar på olika caféer.
– Samtidigt vågade jag inte satsa fullt ut med en gång, men hittade så småningom ett bageri som ville producera mitt bröd. När jag åkte upp till Stockholm och bjöd grossister på mina produkter fick jag jättebra respons, och sedan ganska nyligen finns varianterna chiabröd, surdegsbröd, havrefrallor och fröfrallor i ett antal ICA-butiker, antingen i glutenfria frysen eller färska brödhyllan, berättar Marta.
Gott och nyttigt för hela familjen
Martas produkter är samtliga fria från gluten, animaliska produkter, raffinerat socker, vetestärkelse, tillsatser och konserveringsmedel. En lång receptutvecklingsperiod och många smaktester ligger bakom samtliga brödsorter.
– Flera av de som hittat och köpt mitt bröd i butik har skrivit till mig och är tacksamma. Samtidigt har jag inte något stort företag och sköter försäljningen själv, varför jag är lika tacksam när de som inte hittar mina produkter frågar efter dem i butik. Min vision och det som driver mig är att alla ska kunna äta gott och nyttigt och att en hel familj ska kunna dela på samma bröd även om inte alla i familjen behöver äta glutenfritt för hälsans skull.
– Samtidigt tror jag själv att en glutenfri kost är hälsosamt för alla. Om man inte är jättekänslig behöver man inte sluta helt, men många av de jag träffat och som gjort denna förändring har blivit piggare och mår bättre. Precis som jag, avslutar Marta Dell´Anna.
Text: Mats Holmström