De kvinnliga hormonsvängningarna under månaden är ju välkända och har både positiva och negativa perioder ur prestationssynpunkt. Men många undrar om det förekommer någon skillnad i prestationsförmågan under menstruationscykeln och så är faktiskt fallet!
Under menstruationsperiodens första del, dvs. från och med att menstruationen börjar till det att ägglossning sker, är du stark. Det kvinnliga hormonet östrogen, som är ett anabolt (uppbyggande) hormon och bygger upp din kropp inför en eventuell graviditet, dominerar under dessa två första veckor och gör att det under denna period är lämpligt att lägga in förändringar i ditt liv, till exempel utöka arbetsuppgifter, göra livsstilsförändringar, kanske träna hårdare eller testa den där dieten du funderat på.
Just dieter är lättare att starta under denna period då kroppens behov av att ”ladda” inför en eventuell graviditet gör att den intagna energin omsätts mer effektivt samt att psyket är stabilare och mer uthålligt vilket ytterligare underlättar ett minskat matintag. Med andra ord kan du dra nytta av kroppens vilja att bli stark och dess förmåga att effektivt utnyttja energi under denna period.
Vid ägglossning sker en dramatisk förändring i den kvinnliga kroppen, vilken självklart är olika kännbar hos olika kvinnor. Hormonerna Luteiniserande hormon (LH), Follikelstimulerande hormon (FSH) och Progesteron ökar och det är bland annat hur snabbt och hur mycket dessa hormon ökar som avgör hur kännbar denna svängning kan bli.
Hormonerna sänker de anabola och mer energikrävande processerna i kroppen till förmån för andra aktiviteter. Det får dina muskler att slappna av och gör att de nerver som hjälper till vid skadeförebyggande inte är lika alerta. Detta ger lite mer instabila leder i förhållande till det normala som gör det olämpligt att göra nya och svårkoordinerade övningar. Andra effekter som kan uppkomma är ängslan, svullnadskänsla, dålig koncentrationsförmåga, huvudvärk och låg vitalitet. Kortfattat blir du mer känslig både för psykisk och fysisk påfrestning. Det är viktigt att påpeka att dessa hormonella förändringar inte sker om man äter p-piller.
Det kan tyckas som om kvinnor dragit det kortaste strået i lotteriet om det kön med flest förmåner vad gäller prestation. Men om man ska tänka positivt har ju kvinnan förmånen att periodisera både ämnesomsättning och hormonpåslag på ett, för kroppen, exemplariskt sätt och detta utan ett uns av ansträngning.
Kanske kan denna periodisering vara en av orsakerna till att kvinnor både har ett starkare psyke och en mera stryktålig kropp än vad män har. Detta visar sig både i en lägre andel självmord, en högre smärttröskel och i det faktum att kvinnor lever längre.