Antalet svenskar som följer lågkolhydratsdieter minskar och allt färre undviker kolhydrater helt. Det visar en undersökning som Fazer genomfört och där man jämfört de olika dieternas genomslag 2012 med hur det ser ut idag.
2012 följde 12 procent en lågkolhydratsdiet medan andelen idag är 5 procent, vilket enligt Fazer visar att trenden med lågkolhydratsdieter är avtagande. Den största minskningen står LCHF-dieten för. 2012 svarade 7 procent att de följde dieten och idag är samma siffra 4 procent. Även antalet som följer Atkins-dieten har minskat, från 1 procent 2012 till 0,2 procent idag. Även GI-metoden har minskat kraftigt, från 4 procent 2012 till 0,7 procent i den senaste undersökningen.
– Även om siffrorna från undersökningen är positiva vet vi att mer kunskap behövs. Kolhydrater och inte minst bröd har varit och är fortsatt utsatta i hälsodebatten och med webbsidan Använd Hjärnan vill vi slå hål på myter och visa på kolhydraternas självklara hälsofördelar, säger Lisa Söderholm, Senior Brand and Category Manager på Fazer Bageri.
Sajten och konceptet Använd Hjärnan har Fazer tagit fram för att utbilda inom mat, hälsa och inte minst kolhydrater, meddelar man.
I undersökningen från 2012 svarade 41 procent att de minskat andelen kolhydrater de senaste åren. I den nya undersökningen svarar 36 procent detsamma. 2012 svarade också hälften av alla respondenter att de undvek mjukt ljust bröd, 15 procent mjukt mörkt bröd och 14 procent mjukt fullkornsbröd.
Idag har reservationen mot bröd minskat:
44 procent svarar att de undviker ljust mjukt bröd, 13 procent mjukt mörkt bröd och 11 procent mjukt fullkornsbröd. Detta är en trend man också kan se på den svenska brödmarknaden som ökat med 3,2 procent under 2015, efter många år av en sviktande marknad.
Källa: Pressmeddelande från Fazer, Nielsen, Dagligvaruhandeln, MAT w5215, Färskt Matbröd