Tarmsjukdomen ulcerös kolit ökar – behov av operation minskar

0

Fler personer som drabbats av tarmsjukdomen ulcerös kolit får behålla tarmen och slipper operation idag. Samtidigt har 10 gånger fler sjukdomen än på 60-talet, enligt en studie av doktorand Carl Eriksson, Örebro universitet.

Carl Eriksson har undersökt hur det har gått för människor som insjuknat i den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit i Örebro mellan 1963 och 2010. Över 1 000 patienter ingår i studien.

”Behandlingarna av ulcerös kolit har blivit bättre”

Det visade sig att mer än var femte patient av de som fick sin diagnos innan 1975 blev tvungna att genomgå operation. Det går att jämföra med 12 procent av patienterna som insjuknade mellan 1991 och 2005.

– Risken att behöva opereras är tydligt mindre nu. Jag vill tro att det har att göra med att behandlingarna blivit bättre, säger Carl Eriksson.

Att fler drabbas kan bero på att vi röker mindre

I dag får patienter kraftigare behandlingar som minskar inflammation och symptom. Samtidigt visar hans studie att det är betydligt fler som drabbas av sjukdomen i dag än på 60-talet.

– Antalet som har ulcerös kolit i dag är 10 gånger så många som på 60-talet. Varför det har ökat är en intressant fråga. En anledning kan vara att vi röker mindre.

Vården har blivit bättre på att identifiera tarmsjukdomar

Forskning har nämligen visat att rökning skyddar mot ulcerös kolit. En annan anledning kan vara att sjukvården blivit bättre på att identifiera patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar.

– Fler får en diagnos eftersom undersökningsmetoderna är bättre i dag. Men även om vi tar hänsyn till det så har det ändå skett en tydlig ökning, säger Carl Eriksson.

Fakta ulceröls kolit:

Ulcerös kolit är den vanligaste inflammatoriska tarmsjukdomen och den drabbar i första hand tjocktarmen. Sjukdomen orsakas av att immunförsvaret reagerar mot normala tarmbakterier och slemhinnan i tarmen blir inflammerad, sårig och blöder. Det leder till besvär som blodig diarré och magont. Besvären lindras med läkemedel men om det inte fungerar kan patienter behöva operera bort tjocktarm och ändtarm. Då får de oftast genomgå flera operationer och under en tid ha en stomi, en tarmöppning på magen.

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.