Vi svenskar är ett tränande folk, vanligast är att vi tränar 2-3 gånger i veckan. Men mer än var tredje person skadar sig också allvarligt till följd av sin träning. Det är några av de resultat som framkommer av en rapport som utbildningsföretaget SAFE Education tagit fram.
Rapporten bygger på en undersökning från Novus och visar alltså att mer än var tredje person som tränar minst en gång i veckan, någon gång fått långvariga skador till följd av sin träning. Störst risk löper män. Nästan hälften av männen (46 procent) har skadat sig allvarligt under sin träning, jämfört med 28 procent av kvinnorna. Framförallt sker skadorna under löpning eller när man utövar olika sporter.
– En trolig förklaring är att många människor är för dåligt tränade innan de anmäler sig till olika tävlingar. Att få hjälp av kunniga tränare och coacher är ett effektivt sätt att minimera risken för att skador uppstår i samband med träning, kommenterar Liselott Kågström, vd på SAFE Education, i samband med ett pressmeddelande.
Carl Johan Sundberg, professor på Karolinska Institutet, säger att det för många kan bli en ohälsosam fokusering på god hälsa, men betonar ändå att det är ett mindre problem än att många personer lever ett alldeles för stillasittande liv.
– En liten andel av de som tränar kan drabbas av överträning och/eller ätstörningar. Trots att detta problem är allvarligt, är det avsevärt mer ovanligt än att människor rör sig för lite vilket skapar ohälsa, säger han.
Resultaten från rapporten visar också att svenskarna överlag är träningsintresserade. Av de som tränar regelbundet, är det vanligast att man tränar 2-3 gånger i veckan, varav en något större andel är kvinnor (53 procent) jämfört med män (50 procent). Många vill dessutom träna ännu mer. Mer än hälften (56 procent) uppger att de skulle vilja lägga mer tid på sin träning.
Fakta: Rapporten bygger på en Novusundersökning som genomfördes mellan 10 till 16 november 2015. 1007 personer som tränar minst 1 gång i veckan svarade på undersökningen. Utöver det har vi använt oss av siffror från öppna källor som till exempel avhandlingar, opinionsundersökningar, statistik från SCB och idrottsorganisationer. Rapporten presenteras under en pressträff i Stockholm 23 februari.
Källa: Pressmeddelande från SAFE Education