Prisas för ny metod inom förlossningsvården

0

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fått pris för det bästa förbättringsarbetet inom den svenska förlossningsvården. Genom en timeout när förlossningsarbetet går för långsamt har kejsarsnitten minskat och färre söker hjälp för förlossningsrädsla efteråt.

– Vi upptäckte för ett par år sedan att många kom till vår Auroramottagning, som är vår mottagning för förlossningsrädda, för att de kände stark rädsla inför att föda sitt andra barn. Vi började kartlägga remisserna för att förstå varför de var rädda, berättar Liselotte Bergqvist, verksamhetsutvecklare på förlossningen.

Time out vid för långsam förlossning

Den vanligaste kategorin bland remisserna handlade om att den första förlossningen varit väldigt långdragen. Det prisade arbetssättet går därför ut på att ta en timeout när förlossningsarbetet går långsamt. När det inte händer något på ett par timmar, kallar barnmorskan till sig läkare, undersköterska och sektionschef och går igenom en checklista utifrån kvinnans tillstånd. D

– Därefter gör medarbetarna tillsammans med patienten en plan för hur förlossningen ska komma vidare. Ibland räcker det att avvakta en timme till, för att kvinnan ska orka det sista i förlossningsarbetet, förklarar Liselotte Bergqvist.

Enkel förändring i förlossningsvården gav resultat

– Andelen kejsarsnitt har gått ner och färre kvinnor söker till Auroramottagningen. Det känns faktiskt helt fantastiskt att en så enkel förändring kan ge så bra resultat.

Fakta: Priset delades ut av QRC Stockholm, ett nationellt kvalitetsregistercentrum.

Källa: Pressinformation från Västra Götalandsregionen/Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.