Olivolja ”extra virgin”? Fyra av fem håller inte måttet

0

Livsmedelsverket har tillsammans med några kommuner under 2018 och 2019 undersökt om 21 extra jungfruoljor verkligen uppfyllde de krav som ska uppfyllas för beteckningen. Resultatet visade att hela 17 av de 21 testade oljorna i själva verket var av lägre kvalitet. Det rapporterar konsumentföreningen Äkta vara.

Förutom att huvuddelen av s.k. extra jungfruoljor i själva verket innehöll billigare och sämre olja, var två av sorterna dessutom av så dålig kvalitet att de inte ens får säljas till konsumenter.

Extra jungfruolja (extra virgin) är en kvalitetsmärkning avsedd för de allra bästa olivoljorna. De ska ha en viss kemisk sammansättning och en förstklassig smak utan några defekter. De senare kan bland annat uppstå vid användande av mögliga, övermogna eller larvangripna oliver.

Två får inte ens säljas som olivolja

– Det är upprörande att bara ett fåtal av de oljor vi undersökt motsvarar kraven, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

De varianter av olivolja som inte höll måttet var vanlig jungfruolja, alltså den näst högsta klassen. Två av oljorna var dock av så låg kvalitet att de inte ens får säljas som olivolja, enligt Äkta vara.

– Två av oljorna i undersökningen visade sig vara så kallad bomolja, som alltså inte får säljas till konsumenter utan att först renas, berättar Anders Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket och Erica Fiume, livsmedelsinspektör i Stockholms stad som samordnat provtagningen.

Analys av oliverna

Vid en organoleptisk analys undersöker man om oliverna till exempel varit mögliga, angripna av larver eller lagrats i en smutsig lokal, och sådana oliver får inte användas i olivolja som betecknas ”extra virgin”. Detta kan man inte se vid en kemisk analys.

De oljor som faktiskt visade sig vara extra jungfruolja var: Coop Änglamark Ekologisk italiensk extra virgin olivolja (både 2018 och 2019), Fontana Extra virgin olivolja original samt Zeta Olio extra vergine di oliva classico eko.

Här kan du se alla testade produkter och deras resultat

Källa: Pressinformation från konsumentföreningen Äkta Vara

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.