Undersökning med avancerat ultraljud kombinerat med magnetröntgen, s.k. magnet/ultraljud-fusion, innebär att man med stor precision kan lokalisera exakt rätt ställe att behandla vid olika typer av smärttillstånd. Genom en minimalt invasiv metod, där smärtan först blockeras och sedan värmebehandlas med radiovågor, kan patienten därefter få snabb lindring. Anastasios Michos, radiolog på kliniken Bragée/Medect i Stockholm, är pionjär för metoden i Sverige.
Anastasios har länge fokuserat på avancerad ultraljudsteknik och de behandlingar som möjliggörs av denna. I Sverige har magnet/ultraljud-fusion hittills använts av urologer för att upptäcka prostatacancer. Radiovågsbehandling har i sin tur använts till att ta bort tumörer i lever och njurar.
Att metoden, som är mycket vanlig utomlands, inte etablerats mer än så i Sverige menar han bland annat beror på trögheten i det offentliga systemet. Något som Anastasios vill ändra på när han nu, sedan 2023, bygger upp verksamheten på Bragée/Medect.
– Ja, inte minst på grund av att magnet/ultraljud-fusion ger mycket större möjligheter för behandling och snabb lindring vid en rad olika smärttillstånd. Tillstånd som till exempel inflammerade nerver, diskbråck eller artros, kan med hjälp av denna undersökning behandlas med radiovågor och ge omedelbar lindring efter ett ingrepp som varar i cirka 15 minuter, förklarar han.
Läs mer om behandlingen av smärta med radiovågsbehandling i intervjun med Björn Bragée här (länk)
Ultraljud tillsammans med magnetröntgen ger en tydligare bild
Anastasios tar med oss in i sitt behandlingsrum på Medect-kliniken, som är den privatfinansierade delen av Bragée kliniker. Han visar hur han med hjälp av en magnetfält-enhet kan föra in bilderna från en magnetkamera i den avancerade ultraljudsenheten. På så vis uppstår fusionen och han får upp två bilder på sin skärm.
– Jag väljer sedan målet, exempelvis en nerv som oftast är ursprunget till just smärtproblematik. Jag markerar området och sedan undersöker jag patienten med ultraljudet. När jag hittat nerven hjälper fusionen mig att hitta exakt rätt. Jag får alltså stöd av magnetbilden, och ser också området och nerven mycket tydligare. Exempelvis omkringliggande blodkärl, förklarar Anastasios.
Ultraljudsenheten i sig är mycket avancerad, vilket gör den lämplig för denna metod. Men den har också en rad andra fördelar, dvs. även i de fall man inte har tillgång till, eller behöver, magnetbilder.
– Det stämmer. Jag har valt den mest avancerade modellen, så man kan säga att den är ”extra lämplig för allt”. Bland annat kan vi använda olika frekvenser när vi undersöker, vilket t.ex. innebär att vi kan komma väldigt djupt när det krävs. De flesta ultraljudsenheter som annars används är anpassade till att undersöka vissa specifika organ, exempelvis levern eller hjärtat. Detta medan vi kan undersöka allt med vår.
Minskar patienternas lidande och spar pengar för sjukvården
Det avancerade ultraljudet kan därmed även användas för screening av kroppens alla organ. Detta kan utgöra en hälsoundersökning där Anastasios upptäcker eventuella avvikelser. Förutom smärta, var en av de första fokusområdena när Anastasios började bygga upp den här verksamheten på Medect-klinken under förra året just att erbjuda ett sådant hälsopaket.
Mer om Hälsopaketet här (länk)
Anastasios har jobbat med magnet/ultraljud-fusion sedan 2013 på flera av våra större sjukhus. Han har hela tiden brunnit för att sprida kunskapen, bland annat genom att utbilda, föreläsa och hålla konferenser. Han menar att en metod för diagnostik och behandling som minskar risker, minskar lidandet för patienterna och sparar pengar för sjukvården, borde vara en självklar del av svensk vård.
– Faktum är att utrustningen som behövs redan finns på svenska sjukhus. Sjukhusen har dock ofta inte kunskapen för att använda den. Jag kommer därför fortsätta att sprida budskapet. Tiden är mogen för Sverige nu, avslutar Anastasios Michos.
Mer om Medect-kliniken här (länk)
Text: Mats Holmström