Hur förklarar man utmattningssyndrom för ett barn?

0

När psykologen Camilla Gunnarsson började jobba på vårdcentralen i Sälen förvånades hon över hur många vuxna som kom till henne med stressrelaterade besvär som utmattningssyndrom. Då fick hon idén att skriva barnboken Superhjälte-mamman flyger in i väggen. ”I deras närhet finns ofta barn som ska försöka förstå och hantera vad som hänt med den vuxna”, berättar hon.

– Det var fler vuxna som hade dessa problem än vad jag förväntade mig när jag flyttade med familjen till Sälen förra året för att leva ett enklare liv med mer tid för att göra sådant vi vill och mår bra av, berättar Camilla, som växte upp i finlandssvenska Närpes, utbildade sig till psykolog i Åbo och sedan flyttade till Avesta i södra Dalarna efter att hon hittat kärleken där.

För Camilla, som själv hade känt sig ganska trött och sliten under den perioden, blev mötet med patienterna på Vårdcentralen i Sälen något av en väckarklocka. Detta samtidigt som hennes bokidé började ta form.

”Jag förstod att jag själv måste bromsa”

– Ja, när jag träffade en efter en av de vuxna som kom till mig med sina stressproblem kom idén till superhjälte-mamman upp. Samtidigt kände jag att nu måste jag verkligen ta hand om mig själv. Mötet med patienterna fick mig att fundera på mitt eget liv och hur jag själv kört på i alldeles för högt tempo.

Eftersom majoriteten av mina patienter har stressrelaterad psykisk ohälsa så tyckte jag också att det skulle kännas pinsamt att inte själv följa de råd jag gav dem. Jag skrev också bland annat listor med patienterna om vad som föregått deras stress-symptom. Samtidigt snurrade mina egna listor i mitt huvud. Jag förstod att jag själv verkligen måste bromsa, innan det var för sent, berättar Camilla.

Camilla har sedan 2016 gett ut flera böcker som vänder sig till barn och ungdomar samt till vuxna som av olika anledningar behöver lättläst litteratur. Som psykolog på tidigare arbetsplatser har hon också förutom med barn och ungdomar arbetat med vuxna personer som har utvecklingsstörning, eller neuropsykiatrisk diagnos.

En röst till dem som har svårt att göra sina röster hörda

utmattningssyndrom– Ja, och med mina böcker vill jag ge en röst till en del av dem som har svårt att göra sina röster hörda och jag försöker skriva om “psykologiska saker” på ett lättförståeligt sätt. Den här boken hoppas jag ska kunna bidra till tankar och diskussioner om stress och utmattning och hur vi kan göra för att förebygga att vi “flyger in i väggen” som superhjälte-mamman gör.

– Men barnböcker har mycket att säga även till vuxna, som då t.ex. kan se sina egna problem ur ett barns perspektiv. Även om man läser Superhjälte-mamman som vuxen fast man själv inte är utmattad tror jag man kan få en tankeställare.

Utmattningssyndrom påverkar hela familjen

– Många har skrattat igenkännande när de läst början av boken där Superhjälte-mamman flyger fram och kan och hinner allt. Sedan får man veta hur det kan gå om man fortsätter flyga för fort. På slutet landar Superhjälte-mamman i något nytt, något som jag tror att vi alla kan landa i utan att behöva krascha in i väggen först.

– Det är viktigt att förklara för ett barn varför mamma eller pappa är som de är. Umattningssyndrom påverkar ju hela familjen i allra högsta grad.

Camilla, ur en psykologs synvinkel, varför ökar problemet med utmattningssyndrom?

– Det finns ett centralt citat i boken: ”Man måste vila också. Alla måste ta det lugnt ibland. Annars kan man bli sjuk”. Där har vi lite kärnan i problemet. Att vi alla behöver återhämtning och att utmattningssyndrom kan drabba vem som helst av oss om vi inte får det. Sedan kan det vara olika vad som ger återhämtning och fyller på energi för olika personer. Jag har själv fått fundera en hel del på vad som är återhämtning för mig.

– Idag ska det vara fullt upp, det är det som räknas. Vi får också beskåda valda delar av andras liv på exempelvis Instagram. Vi tänker kanske inte på att det ofta är just valda delar vi få oss till livs, ett slags ”best of”, men man påverkas av det där och känner sig lätt lite misslyckad. Vi är också ständigt uppkopplade och lyssnar inte på oss själva tillräckligt mycket. Det i sig skapar stress.

Stämmer det att de som brinner starkt för något löper större risk att drabbas?

– Ja, man kan säga att många har väldigt roligt på vägen in i väggen. Man kan köra på så intensivt att man inte känner att man är trött. Det är också en aspekt.

Vi vuxna får sannolikt också betala för alla neddragningar, inte minst inom vården. Det är många sjukskrivningar som beror på det och det påverkar givetvis kvaliteten på vården också. Det här är naturligtvis även stressande när man själv är representant för vården och känner att den inte alltid är bra på grund av neddragningarna.

Hur förklarar vi allt detta för våra barn?

– Det är otroligt viktigt att prata med barn om dessa saker. De förstår ofta mer än man tror men kan inte sätta ord på det när föräldrarna börjar bete sig annorlunda. Böcker är ett bra sätt att öppna upp för dessa viktiga samtal men det viktigaste är att samtalen blir av.

– Dessutom är det minst lika viktigt att barnen själva förstår att de behöver återhämtning. Här har även skolan ett ansvar. Barnen får ofta höra ”lämna in den här uppgiften veckan efter lovet” och liknande. Det här blir en riskfaktor tidigt i livet, inte minst för de mest ambitiösa barnen.

– Skolan har också ett krävande betygssystem idag så en intressant fråga är vad stressen i slutändan gör med ungdomarnas prestationer.

Hur vänder vi på trenden så att fler kan undvika utmattningssyndrom?

Många av de som är utmattade har haft en hel del symptom på vägen mot väggen. Ofta under lång tid. Ändå har de inte bromsat, i alla fall inte tillräckligt kraftfullt. Eller så har det redan varit för sent. Det tar ju tid att bromsa om man har hög fart. Jag tror att vi är många som kan göra mer för att bromsa i tid och välja en annan väg.

– Vi måste lyssna på signalerna och pausa ibland, oavsett hur mycket vi brinner för det vi gör. Dessutom måste samhället ta ett allt större ansvar för att vi ska kunna vända på det här. Det är verkligen inte bara ett individproblem, säger Camilla Gunnarsson.

Camilla Gunnarssons bok ”Superhjälte-mamman flyger in i väggen” gavs ut av Idus förlag i november 2017.

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.