Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    • Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen
    • Cellterapi kan bevara insulinproduktionen vid typ 1-diabetes
    • Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Forskning»Glutenmängd påverkar risken för celiaki

    Glutenmängd påverkar risken för celiaki

    0
    By Hälsorapporten on 3 september, 2019 Forskning, Kost och näring

    Mängden gluten inverkar sannolikt på risken att utveckla celiaki. Det visar en färsk långtidsstudie från Lunds universitet, där barn från flera länder ingår.

    Enligt pressinformation från Lunds universitet är studien av observationstyp, och påvisar därför inte orsakssamband, men den är den hittills mest omfattande i sitt slag. Resultaten presenteras i den ansedda i tidskriften JAMA.

    Barn med förhöjd risk för celiaki

    Totalt innefattar studien drygt 6 600 barn med förhöjd risk att utveckla celiaki, som följts från födseln fram till femårsdagen. Barnen kommer från Sverige, Finland, Tyskland samt USA och deltar i forskningsprojektet TEDDY.

    – Det finns i studien en tydlig koppling mellan mängden gluten som barnen får i sig och risken att utveckla celiaki eller förstadium till celiaki. Detta bekräftar våra tidigare fynd gjorda på svenska barn, berättar Daniel Agardh, docent vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö samt ansvarig för studien.

    Tidigare fynd är en del av en mindre pilotstudie från samma forskargrupp som presenterades 2016. I den deltog endast svenska barn med förhöjd risk för celiaki och uppföljningstiden var kortare.

    Störst risk i tidig ålder

    Den senaste studiens resultat indikerar även att risken att utveckla förstadium eller sjukdom var som högst vid 2–3 års ålder hos barn med förhöjd risk att utveckla celiaki. Riskökningen kunde noteras redan vid små mängder gluten, två gram i dagligt intag, som motsvarar en skiva vitt bröd.

    – Ett dagligt glutenintag över 2 gram vid 2 års ålder var associerat med en 75 procent ökad risk att utveckla celiaki. Detta jämfört med barn som åt mindre än 2 gram gluten. Men att fastställa en gräns är en utmaning eftersom glutenintaget varierar och ökar under de första levnadsåren, berättar Carin Andrén Aronsson, huvudförfattare till artikeln och dietist vid Lunds universitet.

    Fakta: Studien är baserad på det totala intaget av gluten. Nästa steg är att undersöka vilka livsmedelsgrupper, där gluten ingår, som har större betydelse än andra för utvecklingen av celiaki.

    Källa: Pressinformation från Lunds universitet

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    11 mars, 2023

    Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    13 mars, 2023

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    24 januari, 2023

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    22 november, 2022

    Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår

    18 september, 2022

    ADHD ger högre risk för hjärt-kärlsjukdomar

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.