Gymnastik- och idrottshögskolans hälsoprojekt har pågått sedan 2005 och är ett forsknings- och utvecklingsprojekt för personer äldre än 65 år. Deltagarna tränar kostnadsfritt och genomför hälsotester tillsammans med GIH:s studenter från hälsopedagogprogrammet.
Syftet med Hälsoprojektet är att på sikt bidra till sänkta vård- och omsorgskostnader och ökat välmående hos de äldre. Varje vårtermin på GIH utförs Hälsoprojektet där seniorer samlas två gånger i veckan för att utföra olika fysiska aktiviteter, som styrketräning, motions- och vattengympa. Innan träningsperioden på två månader genomförs två förtester där styrka i rygg, mage, ben och armar mäts.
Det ingår även mätningar av konditionstester, gångförmåga, balans samt rörlighet och de tar även pulsen och mäter blodtryck. Alla deltagare får dessutom svara på en omfattande enkät om levnadsvanor som upplevd hälsa, fysisk aktivitet, kost, rökning och alkohol. Ett slutgiltigt test genomförs vid träningsperiodens slut för att jämföra eventuella skillnader.
– Så gott som alla deltagare har under denna period fått bättre hälsa som till exempel ökad muskelstyrka, förbättrad uthållighet eller kondition och känner att de mår bättre, både fysiskt och mentalt, säger docent Eva Andersson en av de ansvariga för Hälsoprojektet. De har även väldigt roligt tillsammans, vilket också bidrar till ökad hälsa.
Mellan 400 och 500 seniorer deltar varje vårtermin i Hälsoprojektet, men även personer i alla åldrar med depression och ångest som rekryterats via sjukvården under flera år har varit med. Hälsoprojektet har även lett till andra forskningsprojekt på GIH vars resultat har publicerats.
Ett exempel är då både seniorer och individer med fetma efter en termin med Hälsoprojektet fått förbättrad muskelstyrka och kondition. Det har även publicerats resultat om förnyade enkla hälsoprojekttester som enkelt mäter kondition. Dessutom har det tagits muskelbiopsier på drygt 20 äldre personer som under två månader deltagit i intensiv styrketräning tre gånger i veckan. Dessa prover ligger till grund för forskning på GIH.
– Det finns även ett stort intresse bland annat hos kommuner att få ta del av detta framgångsrika koncept och de som för närvarande deltar är Solna stad, Lidingö stad, Täby kommun och centrala Stockholm. Det är ett win-win-koncept där både seniorer mår bättre och där kommunen kan bidra till denna positiva utveckling, säger Eva Andersson.