Facebook Twitter Instagram
    Aktuellt
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    • Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen
    • Cellterapi kan bevara insulinproduktionen vid typ 1-diabetes
    • Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Fuskhonung – ett växande problem i Europa

    Fuskhonung – ett växande problem i Europa

    0
    By Hälsorapporten on 24 februari, 2020 Kost och näring, Nyhetsbevakning

    ”Fuskhonung väller in över Europas gränser och gränskontrollerna är idag obefintliga”. Det konstaterar Monica Selling, ordförande i Sveriges Biodlares Riksförbund. I flera år har svenska biodlare kämpat för att honung precis som kött ska kunna ursprungsmärkas. Nu äntligen kan ett sådan system vara på gång.

    Monica Selling är nyligen hemkommen från EU och Bryssel, där man uppmärksammat problemet med inflödet av fuskhonung.

    – Problemet är att biodlare i framförallt Kina och Ukraina spär ut sin honung med sirap. Detta för att helt enkelt tjäna mer pengar. Men konsumenter här i Sverige och i övriga Europa bör ges en ärlig chans att själva få avgöra om de vill köpa 100 procent äkta honung. Idag är det omöjligt, berättar hon.

    Klimatpåverkan och ökning av materialkostnader

    Enligt Etienne Bruneau, ordförande för honungsgruppen i Copa, EU:S livsmedelsorganisation har bland annat klimatpåverkan gjort biodlingen mer komplicerad.

    – Ökningen av materialkostnader och klimatpåverkan med ett varmare klimat påverkar bina och därmed honungsproduktionen. Det ökar också viljan att fuska med sin honung, säger han.

    De som drabbas av detta är först och främst konsumenterna. Man tror att man köper äkta importerad honung när det egentligen är sirap i flaskan eller burken.

    – De som också drabbas är ärliga biodlare, säger Monica Selling.

    Inflödet av fuskhonung måste stoppas

    Monica Selling fick på sitt besök i Bryssel veta att flera biodlare valt att bunkra sin honung i och med att priserna dumpats drastiskt av den importerade fuskhonungen.

    – Hela biodlarnäringen i Europa är drabbad och många biodlare förlorar helt sin lönsamhet, menar Monica Selling.

    Idag diskuteras olika åtgärder för att få ett stopp på inflödet av fuskhonung. Inte bara i Europa utan även i USA.

    – I Sverige har vi som organisation länge förordat en tydligare märkning av importerad honung från länder utanför Europa. Dessvärre har Livsmedelsverket i Sverige ansett att detta inte behövs, berättar Monica Selling, och fortsätter:

    Bäst att köpa direkt från biodlare

    – Vi behöver också fler analyslaboratorier som har en bättre förmåga att avslöja kontaminerad honung. Vi behöver ha införselkontroller vid Europas gränser. Vi behöver helt enkelt ha en bättre marknadsanalys av honungen.

    Idag är det som konsument svårt att försäkra sig om att man köper äkta honung i butik.

    – Det bästa sättet att vara säker på att du köper 100 procent äkta honung är att handla av en biodlare nära dig, avslutar Monica Selling.

    Källa: Sveriges Biodlares Riksförbund

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    82 av 88 operationsköer borta på Karolinska

    Vegokött visar bristande upptag av viktiga näringsämnen

    Tidiga smakportioner kan minska risken för matallergi

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    11 mars, 2023

    Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    13 mars, 2023

    Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning

    24 januari, 2023

    Är så kallad ofarlig fetma en myt?

    22 november, 2022

    Alzheimers kan diagnostiseras innan symtom uppstår

    18 september, 2022

    ADHD ger högre risk för hjärt-kärlsjukdomar

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Övervikt vid 20 ökar risken för åderförkalkning
    • Våldsutsatta kvinnor får tidigare hjälp i Skåne
    • Jasmines dubbelliv gav PTSD – posttraumatiskt stressyndrom
    • Är så kallad ofarlig fetma en myt?
    • 82 av 88 operationsköer borta på Karolinska
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: [email protected]

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.