Fuskhonung – ett växande problem i Europa

0

”Fuskhonung väller in över Europas gränser och gränskontrollerna är idag obefintliga”. Det konstaterar Monica Selling, ordförande i Sveriges Biodlares Riksförbund. I flera år har svenska biodlare kämpat för att honung precis som kött ska kunna ursprungsmärkas. Nu äntligen kan ett sådan system vara på gång.

Monica Selling är nyligen hemkommen från EU och Bryssel, där man uppmärksammat problemet med inflödet av fuskhonung.

– Problemet är att biodlare i framförallt Kina och Ukraina spär ut sin honung med sirap. Detta för att helt enkelt tjäna mer pengar. Men konsumenter här i Sverige och i övriga Europa bör ges en ärlig chans att själva få avgöra om de vill köpa 100 procent äkta honung. Idag är det omöjligt, berättar hon.

Klimatpåverkan och ökning av materialkostnader

Enligt Etienne Bruneau, ordförande för honungsgruppen i Copa, EU:S livsmedelsorganisation har bland annat klimatpåverkan gjort biodlingen mer komplicerad.

– Ökningen av materialkostnader och klimatpåverkan med ett varmare klimat påverkar bina och därmed honungsproduktionen. Det ökar också viljan att fuska med sin honung, säger han.

De som drabbas av detta är först och främst konsumenterna. Man tror att man köper äkta importerad honung när det egentligen är sirap i flaskan eller burken.

– De som också drabbas är ärliga biodlare, säger Monica Selling.

Inflödet av fuskhonung måste stoppas

Monica Selling fick på sitt besök i Bryssel veta att flera biodlare valt att bunkra sin honung i och med att priserna dumpats drastiskt av den importerade fuskhonungen.

– Hela biodlarnäringen i Europa är drabbad och många biodlare förlorar helt sin lönsamhet, menar Monica Selling.

Idag diskuteras olika åtgärder för att få ett stopp på inflödet av fuskhonung. Inte bara i Europa utan även i USA.

– I Sverige har vi som organisation länge förordat en tydligare märkning av importerad honung från länder utanför Europa. Dessvärre har Livsmedelsverket i Sverige ansett att detta inte behövs, berättar Monica Selling, och fortsätter:

Bäst att köpa direkt från biodlare

– Vi behöver också fler analyslaboratorier som har en bättre förmåga att avslöja kontaminerad honung. Vi behöver ha införselkontroller vid Europas gränser. Vi behöver helt enkelt ha en bättre marknadsanalys av honungen.

Idag är det som konsument svårt att försäkra sig om att man köper äkta honung i butik.

– Det bästa sättet att vara säker på att du köper 100 procent äkta honung är att handla av en biodlare nära dig, avslutar Monica Selling.

Källa: Sveriges Biodlares Riksförbund

Om författaren

mm

Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller vill tipsa oss om något.